A magyar társadalmi, illetve környezeti hatást teremtő vállalkozásokba fektető Impact Ventures, a holland 4impact és az ABN Amro Social Impact Fund segítségével valósult meg a 1,5 millió eurós tranzakció. A mobilapplikációt és okosszemüveg szoftvert fejlesztő Envision a forrást a növekedés felgyorsítására használja fel annak érdekében, hogy az általa kialakított technológia világszerte minél több vak és gyengénlátó személyt segítsen a mindennapokban - adta közre az Impact Ventures Zrt. közleményében.

Sokak számára jelenthet segítséget

A gyengénlátás világszerte elterjedt egészségügyi probléma. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) adatai szerint a világon 285 millió fő a látássérültek száma, melyből 39 millió ember vak.Számukra a legnagyobb akadályt a mobilitási nehézségek, valamint az új és ismeretlen környezet felfedezésének képességhiánya jelenti. A hágai Envision célja, hogy önállóbbá tegye a látássérülteket a mesterséges intelligencián alapuló innovatív technológiája révén.A 2017 végén Karthik Mahadevan és Karthik Kannan által alapított díjnyertes vállalkozás olvasást és tárgyfelismerést segítő iOS és Android applikációja 2018 óta világszerte több mint 9.500 vak és gyengénlátó hétköznapi életét teszi könnyebbé. A mesterségesintelligencia-alapú szoftver különböző típusú információkat nyer ki képekből, majd hangosan kimondja azokat, lehetővé téve az érintettek számára, hogy önállóan végezzék el a legkülönfélébb tevékenységeket: dokumentumokat olvassanak munkahelyükön, felismerjék a barátaikat, megtalálják otthon személyes tárgyaikat, vagy akár tömegközlekedési eszközöket használjanak. Az Envision szoftvere digitális és kézzel írt szövegek beolvasására is képes több, mint 60 nyelven; emellett felismeri az arcokat; jeleneteket ír le; érzékeli a színeket, objektumokat – és még sok minden másra is képes, hogy hozzáférést biztosítson a látássérültek számára az őket körülvevő vizuális információkhoz.

Az Envision fejlesztésForrás: Impact Ventures

A lehető legmagasabb felhasználói élményt nyújtó, vakokkal és gyengénlátókkal közösen megtervezett mesterségesintelligencia-szoftver kétféleképpen használható: egy kisegítő okosszemüvegbe beágyazott, kihangosító technológiaként (jelenleg a Google Glass-szal együttműködésben, a jövőben különféle intelligens szemüvegek hozzáadásával), valamint iOS és Android okostelefon-alkalmazásként. A termékeket már több, mint 200 országban használják, és a vállalat folyamatosan fejleszti disztribútori hálózatát.

A pénzeszközök felhasználása

Az Envision a 1,5 millió eurós finanszírozást a hágai K+F csapat bővítésére, valamint intenzívebb marketingtevékenységre használja fel. A céljuk, hogy termékeik világszerte elérhetőek legyenek és így a lehető legtöbb emberhez eljussanak.

Az Impact Ventures és a további társbefektetők tőkebefektetése jelentős pozitív társadalmi hatást gyakorolva az Envision technológia és további funkciói fejlesztését, illetve az applikáció és az okosszemüveg nemzetközi értékesítését gyorsítja fel. Az Envision hozzájárul az Egyesült Nemzetek SDG 3 (Jó egészség és jólét), SDG 8 (Tisztességes munka és gazdasági növekedés) és SDG 10 (Csökkentett egyenlőtlenségek) céljainak megvalósításához.