Amerikai álomváros épülne egy kietlen területre 120 ezer milliárd forintból

Telosa nevű, egyelőre még csak látványterveken létező város, amerika, USA, City of Telosa
Vágólapra másolva!
Álomvárost építene az Egyesült Államokban a Walmart üzletlánc korábbi vezetője, Marc Lore. A Telosa fantázianévre hallgató városról már látványtervek is készültek, és Lore kifejtette, mitől lenne különleges az általa megálmodott település.
Vágólapra másolva!

A semmiből hozna létre egy különleges álomvárost Marc Lore, a Walmart üzletlánc korábbi vezetője. A milliárdos nemrég vázolta fel az utópikus város terveit, amely a Telosa nevet kapná. Miként arról több forrás is beszámolt, Lore kiemelte, hogy a város egy egyenlőbb és fenntarthatóbb jövő szimbóluma lenne, aminek értelmében Telosa lehetne a világ legnyitottabb városa, amely a gazdasági inkluzivitásban is élen járna.

Utóbbi azért is kiemelten fontos, mert

Lore utópiája azon alapul, hogy a földterületet, amelyre a város épülne, egy közösségi alapítvány igazgatná.

A lakosok azonban saját tulajdonú ingatlanokkal rendelkeznének, és idővel földterületet is vásárolhatnának a közösségi alapítványtól.

A jövő városa

Az elképzelés alapja az, hogy olyan kietlen területen hoznák létre a várost, amely földterület szinte semmit nem ér. Vagyis az egész projekt egy hatalmas közösségi beruházásra alapulna, melynek végén az alapítvány értéke akár több ezer milliárd dollár is lehet – emelte ki Lore a Bloomberg Businesweeknek nyilatkozva.

Telosa város látványterve Forrás: City of Telosa Bjarke Ingels Group and Bucharest studio

A koncepció pedig végső soron a jelentős amerikai vagyoni egyenlőtlenségre kíván reagálni. Lore ugyanis hangsúlyozta, a teljes projekt célja az inkluzív növekedés.

A konkrétumokról jelenleg annyit lehet tudni, hogy

a projekt kezdeti fázisa 2030-ra fejeződhet be, és akkor a város 50.000 lakosnak tudna otthont adni, összesen nagyjából 6 négyzetkilométeres területen. Ez a kezdeti fázis 25 milliárd dollárba kerülne.

Több mint 40 éves távlatban azonban a városnak már 400 milliárd dollárra lenne szüksége, és akkor már 5 millió ember lakhatna benne, összesen mintegy 600 négyzetkilométeres területen.

Ez elképesztően nagy összeg, nagyjából 120 ezer milliárd forint

A projekt tervezőinek még meg kell találniuk a megfelelő helyszínt is, de a Bloomberg értesülései szerint a térségek között felmerült Nevada, Utah, Idaho, Arizona, Texas, valamint az Appalachia régió is.
Júniusban pedig Lore meg is bízta a koppenhágai székhelyű Bjarke Ingels Group építőirodát, hogy tervezzék meg a várost.

A gyalogosok paradicsoma lehetne az utópikus város Forrás: City of Telosa Bjarke Ingels Group and Bucharest studio

A látványtervek alapján a gyalogosoknak hatalmas tereik lennének a városon belül, de

a képeken láthatók légitaxik is, amelyek valószínűleg az Archer Aviation nevű cég prototípusai – a vállalatban Lore az egyik befektető.

Egy másik képen látható a Lore gazdasági modelljéről elnevezett Equitism-torony, melyen víztárolók, aeroponikus farmok, valamint energiatermelő tető is található.

Lapozzon, a cikk a következő oldalon folytatódik!