Közel 400 ezer szerződést érint a hitelkártyákra vonatkozó törlesztési moratóriumi szabályok módosítása

Hitel, hiteltörlesztés, moratórium, Magyar Nemzeti Bank, illusztráció, koronavírus, gazdaság
Vágólapra másolva!
Csaknem 400 ezer szerződést, mintegy 95 milliárd forintnyi volument érint a törlesztési moratórium szabályainak módosítása a hitelkártya- és folyószámlahiteleknél - mondta el Binder István, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője az MTI-nek csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Binder István felidézte, hogy

a szerda este megjelent kormányrendelet szerint a moratóriumban részt vevő hitelkártya és folyószámla hiteleknél e termékek jóval magasabb kamatával szemben alacsonyabb, legfeljebb valamivel 13 százalék feletti kamatot kell alkalmazniuk a bankoknak az elszámolásnál.

Ez a kamatmérték az MNB statisztikája szerint a személyi hitelek 2020. februári, átlagos, éves mértéke - tette hozzá.

Az MTI kérdésére a pénzintézetek jelezték, hogy a törlesztési moratórium folytatásának részletszabályai ismeretében megkezdik ügyfeleik értesítését a további teendőkről. A bankok azt is jelezték, még nem tudják megbecsülni, hogy mekkora ügyfélkörnek okozhat nehézséget a törlesztések újraindítása.

Az OTP Bank, az Erste Bank, a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, a K&H Bank és az Unicredit Bank egyformán azt közölte: várták a moratórium szelektív meghosszabbításáról szóló jogszabályt; a lehetőségről szeretnék mielőbb tájékoztatni az érintett ügyfeleiket, hogy ők a tényleges szabályok ismeretében tudjanak felelős döntést hozni. Dolgoztak azon is, hogy felmérjék: a moratóriumban lévő ügyfelek számára milyen arányban jelenthet majd nehézséget a fizetési haladék megszűnése.

Azt írták,

egyetértenek a jegybanki figyelemfelhívással, hogy akinek lehetősége van, az lépjen ki a moratóriumból és folytassa hitelének törlesztését, és csak az éljen a moratórium adta lehetőséggel, aki valóban rászorul.

A Magyar Közlönyben szerdán megjelent kormányrendeletek közül az egyik a hiteltörlesztési moratórium meghosszabbításának feltételeit ismerteti, a másik pedig a moratóriumban érintett folyószámlahitelek és a hitelkártyák kamatának csökkentését a személyi hitelek kamatára az elszámolásban.

Illusztráció Fotó: Szabó Gábor - Origo

A jogszabály szerint az vehet részt a törlesztési moratóriumban október vége után is, akinek 2020. március 18-át követően a háztartásában a rendelkezésre álló jövedelme tartósan csökkent; közfoglalkoztatott, álláskereső volt, vagy a kérelem benyújtásakor is az.

Gyermeket várók, vagy 25 évesnél fiatalabb gyermeket nevelők, valamint a nyugdíjasok kérelmezhetik még a hiteltörlesztés halasztását.

A cégek közül az veheti igénybe, amelyiknél a vállalkozás tevékenységéből származó nettó árbevétele a kérelem benyújtását megelőző 18 hónapban legalább 25 százalékkal csökkent, valamint a vállalkozás 2020. március 18. és a kérelem benyújtásának napja közötti időszakban nem kötött kedvezményes gazdaságélénkítő hitel, illetve kölcsön felvételére vonatkozó új szerződést a rendelet szerint.

A hitelkártyák és folyószámlahitelekre vonatkozó új szabályok szerint annak, aki a fizetési moratóriumból a rendelet hatálybalépését megelőzően kilépett, a hitelező a rendelet hatálybalépését követő 60 napon belül átszámítja a szerződés alapján a fizetési moratórium alatt felhalmozódott tartozása összegét.

A szerződés alapján számított tartozás összege és az új rendelet szerint átszámított tartozás összege közötti különbözetet a hitelező a rendelet hatálybalépésétől számított 60 napon belül az adós számára jóváírja az adós fizetési számláján, a hitelezővel fennálló számlavezetésre irányuló szerződés hiányában pedig megtéríti.