A Világgazdaság számolt be róla, hogy a Magyar Közlönyben frissen megjelent kormányrendelet több fontos részletkérdést is tisztáz a hitelmoratóriummal kapcsolatban. A már korábban is napvilágot látott döntéseken kívül jelentős változás, hogy a lakossági lombardhitel-, kézizálog kölcsön- és a nyíltvégű gépjármű lízing szerződésekre a moratórium október 31-ig vehető igénybe.

Ugyancsak kiemelt fontosságú részlet, hogy a kormány lépett a lakossági hitelkártya és a folyószámlahitelek esetében is, ahol a bankok leggyakrabban továbbra is jelentős kamatokat számítanak fel a moratóriumban részt vevő ügyfeleknél. Ezen hitelszerződéseknél a magasabb kamat helyett a személyi kölcsönökre jellemző alacsonyabb kamatokat kell majd megfizetni az ügyfeleknek. 

IllusztrációFotó / Shutterstock

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet arra is kitér, hogy 

a személyi hitellé alakított hitelkártya és folyószámlahitelek esetében a kamatkülönbözettel is el kell számoljanak bankok.  A fizetési moratórium alatt a szerződés alapján felhalmozódott tartozást a Magyar Nemzeti Bank 2020. február hónapra vonatkozó statisztikai közleményében szereplő, a háztartásoknak nyújtott forint személyi hitelek átlagos évesített kamatlába alkalmazásával kell a hitelezőnek átszámítania (a továbbiakban: átszámított tartozás), azzal, hogy ha a szerződés szerinti kamat alacsonyabb az átszámítás során alkalmazandó kamat mértékénél, e kitételt kell alkalmazni. A VG információi szerint, az ilyen formában történő elszámolás nyomán 20-25 milliárd forintot kap vissza több mint ötszázezer érintett ügyfél.

Idén novembertől jövő év június 30-ig a rászorulók továbbra is igénybe vehetik a hiteltörlesztési moratóriumot

A hosszabbítást kérhetik:

  • nyugdíjasok,
  • gyermeket várók,
  • illetve nevelők,
  • közfoglalkoztatottak
  • és azok a magánszemélyek, akiknek az előző évhez képest csökkent a jövedelmük.

A hosszabbítást kérhetik azok a vállalkozások is, amelyeknek az árbevétele legalább 25 százalékkal csökkent a kérelem benyújtását megelőző 18 hónapban, valamint a vállalkozás 2020. március 18. és a kérelem benyújtásának napja közötti időszakban nem kötött kedvezményes gazdaságélénkítő hitel, illetve kölcsön felvételére vonatkozó új szerződést.

IllusztrációForrás: Shutterstock

A moratóriumban maradás nem automatikus, nyilatkozniuk kell azoknak, akik hosszabbítani szeretnének június végéig

Hogy senki se maradjon le a nyilatkozatételről, a kormány úgy döntött, 2021. október 31-ig változatlan formában meghosszabbítja a moratóriumot mindenkinek. A moratórium az elmúlt közel másfél évben lehetőséget adott a magánszemély és céges adósoknak, hogy ne kelljen a hiteleik után fizetni a törlesztőrészleteket. Ezzel átmenetileg több ezer milliárd forint törlesztése alól mentesítette az adósokat, a koronavírus okozta válság legnehezebb időszakában. 

Jelenleg mintegy 1,2 millió háztartás és 31 ezer vállalkozás vesz részt a moratóriumban.  A hiteltörlesztési moratórium kezdetétől, 2021. október végéig nagyjából 1500 milliárd forint maradhat a családoknál és több mint 2200 milliárd forint a vállalkozásoknál, vagyis összesen körülbelül 3700 milliárd forintot hagyott a válság idején a gazdaságban a kormányzati intézkedés. A jövő év júniusáig való meghosszabbítással további mintegy 500 milliárd forint maradhat a családoknál és a vállalkozásoknál. Vagyis összesen mintegy 4200 milliárd forint az az összeg, amely a kormánydöntések nyomán a legnehezebb időszakban a családoknál és vállalkozásoknál maradhatott.