A hitelmoratórium meghosszabbítása segítség a rászoruló kisvállalkozásoknak

Vágólapra másolva!
Nagy segítség a rászoruló családi, mikro- és kisvállalkozásoknak, hogy a kormány meghosszabbította a hitelmoratóriumot a vállalatok számára is - mondta Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetsége elnöke
Vágólapra másolva!

A kormány döntése szerint a

vállalkozások esetében azok kérhetik a hitelmoratóriumot, amelyeknek az árbevétele legalább 25 százalékkal esett az előző évhez képest.

Akik hosszabbítani szeretnék a moratóriumot 2022 június végéig, erről - a jogosultsági feltételek fennállása esetén - nyilatkozniuk kell majd a bankjuknak.

Németh László elmondta, felmérést nem készítettek, de becslésük szerint nagyságrendileg

a hitelmoratóriumban eddig érintett kisvállalkozások egytizede vélhetően bentmarad a rendszerben.

Hangsúlyozta, a hitelmoratórium főleg azoknak a vállalkozásoknak jelent segítséget, amelyeknél a bevétel még mindig elmarad a szokásostól, illetve nem tudtak helyreállni.

Az Iposz elnöke rámutatott arra,

a kisvállalkozások jórésze felélte pénzügyi tartalékát, mert bérleti díjat és rezsit kellett fizetni a nem állami bérleményben lévő boltjuk, műhelyük után, a koronavírus miatti bezárások alatt is.

Megjegyezte, hogy a magyar kisvállalkozásoknak sokat kell még fejlődniük pénzügyi ismeretekből. Jellemző rájuk, hogy nem alkalmaznak külön pénzügyi szakembert, maguk intézik a pénzügyeiket, munka mellett pedig kevésbé figyelnek a részletekre.

Az Iposz elnöke azt tanácsolja a szervezet érintett tagságának, hogy aki tudja, az kezdje meg a hiteltörlesztést, és csak az kérje a banktól a hitelmoratóriumot, aki másként nem képes megoldani a helyzetét. Az Iposz 164 önálló területi ipartestületet és szakmai szervezetet fog össze az országban, és mintegy 35 ezer vállalkozást ér el.