Jókora tengeri "szörny" jelent meg a brit partoknál, ugyanis a világ legnagyobb konténerhajója címének nem hivatalos új birtokosa, az Ever Ace sikeresen kikötött az Egyesült Királyságban. A részletekről a gCaptain szakportál számolt be.

A tajvani Evergreen Marine hajótársaság által üzemeltetett, 24 000 TEU kapacitású hajó Hamburgból érkezett az Egyesült Királyság legnagyobb konténerkikötőjébe, a Felixstowe-ban található Hutchison Portsba, miután júliusban Kínából indulva minden probléma nélkül áthaladt a Szuezi-csatornán.

Mi a TEU?
A TEU a 6 méter hosszúságú fémkonténert jelöli. Az 1 TEU kapacitásra jutó maximális rakomány körülbelül 21 600 kilogramm.

"Nagy örömmel üdvözöljük az Ever Ace-t első látogatásán a Felixstowe-i kikötőben" - mondta Chris Lewis, a kikötő vezérigazgatója. "Az Evergreennel való kapcsolatunk 1979-re nyúlik vissza, amikor elindította első Ázsia-Európa járatát. A növekedés mértéke azóta elképesztő; az első hajók kapacitása mindössze 1200 TEU volt, ami egy huszada annak a számnak, amit az Ever Ace képes szállítani".

Az Ever Ace konténerhajóForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Georg Wendt

Az Ever Ace az első az Evergreen által megrendelt tizenkét darab, 24 000 TEU osztályú konténerhajó közül. Az A-osztályú hajó 400 méter hosszú és 61,5 méter széles, 14,5 méteres merüléssel bír, és akár 22,6 csomós sebességre is képes. A 23 992 TEU névleges teherbíró képességével az Ever Ace a világ egyik legnagyobb konténerhajója, és 28 TEU-val múlja felül elődjét, a HMM Algecirast.

"Különösen találó, hogy az érkezése egybeesett a London International Shipping Week kezdetével, amely az Egyesült Királyság tengerészeti ágazatának legjobbjait népszerűsíti. A Felixstowe-i kikötő már régóta az ország első számú konténerkikötője, természetesen folytatjuk a beruházásokat, hogy ezt a pozíciót a jövőben is hosszú távon megtarthassuk" - mondta a vezérigazgató.

Az Ever Ace szerdán újra útra kelt Felixstowe-ból, és legközelebb Rotterdamban köt ki.