Hatalmas szörnyeteg jelent meg a brit partoknál - fotó

Ever Ace hajó, teherhajó,  Container ship "Ever Ace" in Hamburg Shipping World trade Horizontal ECONOMY CONTAINER
08 September 2021, Hamburg: The "Ever Ace", one of the largest container ships in the world, is guided by tugs on the Elbe into the Port of Hamburg to moor at the Burchardkai container terminal. The "Ever Ace" officially has room for 23992 boxes and 200,000 tonnes of cargo. Photo: Georg Wendt/dpa (Photo by Georg Wendt / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Jókora tengeri "szörny" jelent meg a brit partoknál, ugyanis a világ legnagyobb konténerhajója címének nem hivatalos új birtokosa, az Ever Ace sikeresen kikötött az Egyesült Királyságban. A részletekről a gCaptain szakportál számolt be.
Vágólapra másolva!

A tajvani Evergreen Marine hajótársaság által üzemeltetett, 24 000 TEU kapacitású hajó

Hamburgból érkezett az Egyesült Királyság legnagyobb konténerkikötőjébe,

a Felixstowe-ban található Hutchison Portsba, miután júliusban Kínából indulva minden probléma nélkül áthaladt a Szuezi-csatornán.

Mi a TEU?

A TEU a 6 méter hosszúságú fémkonténert jelöli. Az 1 TEU kapacitásra jutó maximális rakomány körülbelül 21 600 kilogramm.

"Nagy örömmel üdvözöljük az Ever Ace-t első látogatásán a Felixstowe-i kikötőben" - mondta Chris Lewis, a kikötő vezérigazgatója. "Az Evergreennel való kapcsolatunk 1979-re nyúlik vissza, amikor elindította első Ázsia-Európa járatát. A növekedés mértéke azóta elképesztő; az első hajók kapacitása mindössze 1200 TEU volt, ami egy huszada annak a számnak, amit az Ever Ace képes szállítani".

Az Ever Ace konténerhajó Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Georg Wendt

Az Ever Ace az első az Evergreen által megrendelt tizenkét darab, 24 000 TEU osztályú konténerhajó közül. Az A-osztályú hajó 400 méter hosszú és 61,5 méter széles, 14,5 méteres merüléssel bír, és akár 22,6 csomós sebességre is képes. A 23 992 TEU névleges teherbíró képességével az Ever Ace a világ egyik legnagyobb konténerhajója, és 28 TEU-val múlja felül elődjét, a HMM Algecirast.

"Különösen találó, hogy az érkezése egybeesett a London International Shipping Week kezdetével, amely az Egyesült Királyság tengerészeti ágazatának legjobbjait népszerűsíti. A Felixstowe-i kikötő már régóta az ország első számú konténerkikötője, természetesen folytatjuk a beruházásokat, hogy ezt a pozíciót a jövőben is hosszú távon megtarthassuk" - mondta a vezérigazgató.

Az Ever Ace szerdán újra útra kelt Felixstowe-ból, és legközelebb Rotterdamban köt ki.