Egy ország, ahol halálra ítélnék az aranycsempészeket

Nigéria Illegal miners in Itagun, Osun State, gathering their gold finds in the pan
Vágólapra másolva!
A legnagyobb afrikai gazdaságnak számító Nigériában a bányászati szektorért felelős miniszter halálbüntetés kiszabását javasolja az aranycsempészekre. Az illegális tevékenységek ugyanis évente súlyos károkat okoznak az országnak.
Vágólapra másolva!

A lehető legsúlyosabb büntetéssel szorítaná vissza az aranycsempészetet Nigéria bányaszektorért felelős minisztere. Uche Ogah ugyanis most azt javasolta az ország törvényhozóinak, hogy szabjanak ki halálbüntetést a csempészekre – írja a Mining.com.

A háttérben feltehetőleg az áll, hogy az országban évente mintegy 9 milliárd dolláros veszteséget jelent az illegális tevékenység, amit a kormány minden áron igyekszik visszaszorítani.

Egy olyan iparágról van szó, amelyben megvan a lehetőség, hogy munkahelyeket teremtsen, de a szektornak hatalmas gondot és veszteséget okoznak a csempészek – tette hozzá a miniszter egyik közvetlen tanácsadója.

Nigéria vasszigorral szorítaná vissza az aranycsempészetet Forrás: Wikipedia/Dame Yinka

Kelechi Ekugo megerősítette a miniszter halálbüntetésre vonatkozó javaslatát, és kiemelte, fontosnak tartja, hogy a kormány szigorú intézkedéseket hozzon a gazdaság „szabotálása" ellen.

Nigéria egyébként Afrika legnagyobb olajkitermelője, de emellett jelentős mennyiségű érintetlen nemesfémtartalékkal rendelkezik

– beleértve olyan nyersanyagokat, mint az arany, a cink, a vasérc, az ólom vagy a drágakövek.

A bányászati kitermelési tevékenység viszont szinte teljes egészében kis, informális tevékenységekre korlátozódik, vagyis valószínűleg a kormány ezért is kívánja visszaszorítani az illegális akciókat az iparágban.