Különleges iskolakezdési szokások a nagyvilágból

iskola, gyerek, tanul
Girls hug each other outside the European school of Strasbourg (Ecole Europeenne de Strasbourg) in Strasbourg, eastern France, on September 1, 2015, the first day of the new school year. AFP PHOTO / PATRICK HERTZOG / AFP / PATRICK HERTZOG
Vágólapra másolva!
Az iskolakezdés a szülőknek és a gyerekeknek egyaránt izgalmas időszak. Mindenki készül a sűrű hónapokra, bár a világon nem mindenhol szeptember elején indul a tanév. Az alábbiakban annak jártunk utána, milyen különös iskolakezdési szokások vannak az egyes országokban.
Vágólapra másolva!

A világ legtöbb országában szeptember elején indul a tanév, ami a szülőknek és a gyerekeknek is sűrű és izgalmas időszak. Vannak azonban olyan országok, ahol a tanév máskor kezdődik, és abban is nagy eltérések vannak, hogy az adott kultúrák miként tekintenek az iskolakezdésre.

Az alábbiakban részben a Business Insider gyűjtése alapján bemutatjuk, hogy milyen különös iskolakezdési szokások vannak a nagyvilágban. Természetesen nem lehet azt állítani, hogy ezek az iskolakezdési szokások kizárólagosak egy adott országban, vagy hogy nálunk nem találkozni egyik-másikkal. Azokat a sajátosságokat emeltük ki, melyek általában jellemzik az adott országban az iskolakezdés napjait.

Németország: iskolakezdés édességekkel

Németország egyes részein az elsős kisiskolásoknak

édességekkel és iskolai kellékekkel megpakolt csomagokat adnak

az első napjukon.

Különböző szokásokkal kezdik a világban a tanévet Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Sebastian Kahnert

Christinae Cantauw folklórszakértő pedig elmondta, a tradíció lényege nem az, hogy elkényeztessék vagy felvidítsák a gyerekeket. Az ajándék sokkal inkább azt szimbolizálja, hogy a gyerek szerepe megváltozott a társadalomban, ahogy iskolába megy, az ajándékozás pedig ennek kifejezése, az új élethelyzetbe való belépéshez egy "korosztályhoz igazított" csomag.

Indonézia: ismerkedő foglalkozások

Indonéziában az iskolák arra használják az első napot, hogy a tanulók jobban megismerhessék egymást.

Ennek érdekében a gyerekeket csoportokra osztják, és különböző programokat szerveznek nekik, melyeken keresztül könnyebben beilleszkedhetnek a közösségi környezetbe.

A tanulók így már az órák megkezdése előtt jobban megismerhetik egymást, vagyis könnyebb lesz barátkozniuk és közösségeket kialakítaniuk az iskolatársaikkal.

Japán: szimbolikus ajándékok

Németországhoz hasonlóan Japánban is az a szokás, hogy a diákok ajándékot kapnak az első iskolai napjukon. A hagyomány lényege itt is az, hogy szimbolizálja, a gyerekek új életszakaszba lépnek.

Sok országban ajándékokkal és ünnepséggel kezdik az iskolát Forrás: AFP/Photononstop

Ráadásul, mivel Japánban az iskolakezdés az „új kezdet" és a megújulás szimbóluma, ezért a tanév nem is szeptemberben, hanem április 1-jén kezdődik. Az elsős diákok pedig egy „randoseru" nevű, merevített hátizsákot kapnak ajándékba a szüleiktől. Emellett sok szülő új íróasztalt is vesz a gyerekeknek, ami a jövőbeni iskolai sikerek reményét szimbolizálja.

Oroszország: a tudás napja

Oroszországban az első iskolai napot a „tudás napjának" nevezik, és szintén közösségi esemény. Egyes helyeken a gyerekek és a szülők az iskola falain kívül fotókat készítenek, de

gyakran az elsősök kis virágcsokrot is kapnak a tanáraiktól, a lányok hajába pedig fehér szalagot fűznek.

Van azonban egy ennél különösebb szokás is. Az „első csengő" hagyománya ugyanis azt jelenti, hogy egy fiatalabb lányt egy idősebb fiú vállára emelnek, aki körbevezeti őt a diákok között, amikor megszólal az iskolakezdést jelző első csengő.

Lapozzon még több iskolakezdési szokásért!