Pénz öntött a piacokra a kínai központi bank az ország hatalmas ingatlanfejlesztő vállalata miatt

Hongkong, 2021. szeptember 15. Cégtábla a China Evergrande kínai ingatlanfejlesztő csoport hongkongi székháza bejáratánál 2021. szeptember 14-én. A válallat előző nap bejelentette, hogy szeptemberben várhatóan jelentősen csökkeni fognak az eladásai. Az Evergrande jelenleg a világ legeladósodottabb cége. MTI/EPA/Jerome Favre
Vágólapra másolva!
Nagy mennyiségű likviditást pumpált a bankrendszerbe a kínai központi bank pénteken, feltehetően az eladósodott China Evergrande Group kínai ingatlanfejlesztő körüli bizonytalanságok ellensúlyozására.
Vágólapra másolva!

A kínai jegybank fordított repóügyletek révén százmilliárd jüant (4638 milliárd forint) injektált a bankrendszerbe. A CNBC szerint jelenleg a világ legeladósodottabb ingatlanfejlesztő cégének számító Evergrande kedden közölte, hogy az eladásainak jelentős csökkenésére számít szeptemberben, ami a befolyó pénzek visszaesésének folytatódásával hatalmas nyomást gyakorol majd a csoport készpénzforgalmára és likviditási helyzetére. A Bloomberg amerikai hírügynökség pedig szerdán bennfenntes forrásokra hivatkozva arról tudósított, hogy a kínai lakhatási és vidékfejlesztési minisztérium egy, a héten tartott találkozón tájékoztatta a kínai bankokat arról, hogy az Evergrande nem fogja tudni fizetni a szeptember 20-án esedékes kamatokat. Az amerikai hírügynökség jelentése szerint a vállalat tárgyalásokat folytat a pénzintézetekkel a fizetési határidők elhalasztásáról, illetve esetleges adósság-átütemezésről. A részletekről az Origo is beszámolt.

Jelentések szerint az Evergrande-re több mint 300 milliárd dollárnyi (89 ezer 887 milliárd forint) adósság törlesztése vár.

Cégtábla a China Evergrande kínai ingatlanfejlesztő csoport hongkongi székháza bejáratánál 2021. szeptember 14-én. A válallat előző nap bejelentette, hogy szeptemberben várhatóan jelentősen csökkeni fognak az eladásai. Az Evergrande jelenleg a világ legeladósodottabb cége. Forrás: MTI/EPA/Jerome Favre

A Kínai Kommunista Párt lapja, a Zsenmin Zsipao (People's Daily) által kiadott Global Times című kínai lap főszerkesztője csütörtökön a Kínában népszerű WeChat közösségi alkalmazáson közzétett bejegyzésében úgy vélekedett, hogy az Evergrande nem "túl nagy ahhoz, hogy hagyják csődbe menni". Az amerikai bankválság idejéből származó kifejezéssel a főszerkesztő a kínai sajtókörökből elsőként foglalt úgy állást, hogy valószínűtlen lenne egy kormányzati mentőakció a vállalat megsegítésére. Hu továbbá azt írta, hogy az Evergrande esetleges csődje feltehetően nem okozna rendszerszintű pénzügyi problémákat, tekintve, hogy egy ingatlanfejlesztőről és nem egy pénzintézetről van szó. Hangsúlyozta: Kínában az ingatlanokra vonatkozó fizetési előlegek aránya magas.

Az Evergrande árfolyama 3,42 százalékos mínuszban, 2,54 hongkongi dolláron (97,77 forint) zárt pénteken a hongkongi tőzsdén, az ötödik napja tartó visszaesést követően.

A nap folyamán mindazonáltal lecsökkent egészen 2,28 hongkongi dollárra (87,77 forint) is, ami a legalacsonyabb szint volt 2011 októbere óta. Az utóbbi 52 hét alatt 2,28 (87,77 forint) és 20,40 dollár (785,27) között mozgott az árfolyam.