Nagynevű német luxusautó-márkát vásárol meg a kínai telefongyártó, és a közeljövőben saját néven elektromos autókat hoz majd forgalomba. Az első négy keréken gördülő Xiaomi két év múlva kerülhet a márkakereskedésekbe.

A Xiaomi a közeljövőben hivatalosan bejelenti, hogy megvásárolta a Borgward német autógyártót – értesült a CnEVPost.com kínai szakportálra hivatkozva a Magyar Nemzet

A Xiaomi emellett saját gyár építéséhez új telephelyet is vásárol, a vuhani gazdasági és technológiai fejlesztési zónában, az építkezés hamarosan elkezdődik. A pekingi közigazgatási szervek szorosan együttműködnek az ipari hatóságokkal, hogy a Borgward évi 180.000 darabos termelési kapacitása mielőbb átkerüljön a Xiaomihoz. Az üzem alkalmas mind belsőégésű, mind elektromos járművek gyártására.

A Borgward igazi luxusautókat gyártForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Sebastian Gollnow

A 2008-ban újraalapított Borgward autómárka tervezőrészlege Németországban található, de a járműveket Kínában a Foton Motor gyártja. Az egykor fényesen csillogó Borgward márka a túlélésért küzd, hiszen a pekingi gyárat több mint egy éve bezárták, és a közelmúltban elbocsátották a dolgozókat. 

Az eredeti Borgward márkát 1929-ben alapították Brémában. A cég luxusautókat, tehergépkocsikat, sőt egy időben helikoptereket is gyártott.

Az 1950-es években a Mercedes komoly versenytársának számított, számos technikai újdonságot vezetett be, de később folyamatosan lemaradt a versenyben. 

A Xiaomi azt tervezi, hogy 2024 első felében piacra dobja első elektromos autóját, és további három modellt a következő három év során – minden évben egyet–egyet. A telefongyártó szeptember 1-jén bejegyeztette a Xiaomi EV Inc. gépjármű-leányvállalatát, jegyzett tőkéje körülbelül 1,55 milliárd amerikai dollár.