Befejeződött az elmúlt évtizedek legjelentősebb beruházása a Hungexpón. Ennek eredményeképpen teljesen megújult a több mint 70 ezer négyzetméteres fedett és a 36 hektáros szabad terület. Megépült az ország legmodernebb kongresszusi központja, ezzel a Hungexpo nagyot lépett előre Európa top rendezvényhelyszíneinek listáján - áll a fejlesztést bemutató, az Origóhoz eljuttatott közleményben.

A most elkészült, 55 milliárd forintba kerülő beruházás tervezője a Finta Stúdió, kivitelezője a KÉSZ Zrt., a projekt kormányzati felelőse: dr. Fürjes Balázs államtitkár volt. A fejlesztést a terület tulajdonosa, az Expo Park Kft. koordinálta. Az Expo Park Kft. 100 százalékos állami tulajdonú gazdasági társaság, a tulajdonosi jogokat az MNV Zrt. gyakorolja. Az elkészült beruházások és fejlesztések üzemeltetője továbbra is a Hungexpo Zrt., amely szervezi és rendezi a kiállításokat, konferenciákat, és működteti az infrastruktúrát.

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára az új konferenciaközpontban Budapesten, a Hungexpo területén a sajtóbejárás napján, 2021. szeptember 20-ánForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A több évig tartó tervezés és csaknem kétéves építkezés során két új, egy 7.250 és egy 5.700 m2 alapterületű pavilon, valamint egy ikonikus új fogadócsarnok épült, illetve további három, összesen több mint 32.000 m2 alapterületű pavilon felújításával végeztek. Ezekkel párhuzamosan két pavilon kisebb felújításon esett át. A létesítmény körül 3300 belső és 840 külső parkolót alakítottak ki. Megújult a terület teljes közmű infrastruktúrája, a beruházás színvonalas tereprendezéssel és zöldterület-növekedéssel is járt.

Új kongresszusi központ

A fejlesztés kulcseleme, hogy létrejött egy korszerű audiovizuális technikával felszerelt, 26 szekcióteremmel rendelkező, 2.000 fős plenáris ülésre is alkalmas kongresszusi központ. A plenáris ülésterem a jelenlegi legmodernebb, süllyeszthető Gala seats ülésrendszerrel felszerelt, amely lehetővé teszi, hogy a helyszín az igényeknek megfelelően rövid idő alatt átalakítható legyen.

Nézze meg galériánkban a beruházást bemutató képeket!

Kattintson a képre további felvételekért!Forrás: Palkó György / gyorgypalko.com

A most megvalósult beruházás több évtizedes hiányt pótol. Budapest már eddig is kiemelt célpontja volt a konferenciaturizmusnak, de megfelelő helyszín híján eddig csak korlátozottan tudott részesülni a minőségi turizmus egyik legfontosabb és nem utolsósorban legjövedelmezőbb ágából, az üzleti turizmusból. A korszerű kongresszusi központtal és a teljes terület szükségszerű revitalizációjával a főváros lehetőséget kap gyakorlatilag bármilyen méretű nemzetközi kongresszus, konferencia befogadására, így elfoglalhatja a régóta megillető helyét a nemzetközi porondon. A megújult rendezvényhelyszín adott otthont szeptember elején a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak; szeptember 25. és október 14. között itt rendezik az Egy a természettel című rendezvényt, majd pedig a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozót. 

Aula az új konferenciaközpont Budapesten, a Hungexpo területén a sajtóbejárás napján, 2021. szeptember 20-ánForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A Hungexpo a koronavírus-járvány után idén novemberben először rendez saját kiállításokat az immár kész, megújult Kongresszusi és Kiállítási Központban: az Otthon Design Ősz és az Automotive Hungary kiállításokat.

Lapozzon a második oldalra, ahol arról olvashat, miért jelentős a fővárosnak és az országnak is a fejlesztés!