Megmutatjuk, hogyan hasznosul egy hordó kőolaj

crude oil barrel, illusztráció kőolaj,  
 
 Male,Worker,Inspection,Record,Drum,Oil,Stock,Barrels,Blue,Horizontal container,fuel,drum,danger,pollution,horizontal,hazard,safety,re Male worker inspection
Male worker inspection record drum oil stock barrels blue horizontal or chemical for in industry
Vágólapra másolva!
Az autóinkban lévő benzintől kezdve a számtalan mindennapi használati tárgyban lévő műanyagig tekintve, sokszor találkozni a kőolajjal, ami ezért alapvető nyersanyagnak számít. A Visualcapitalist összeállítása alapján megmutatjuk, pontosan hogyan hasznosul 1 hordónyi kőolaj.
Vágólapra másolva!

Csak az Egyesült Államokban naponta mintegy 18 millió hordó nyersolajat használnak fel,

ez az alapanyag hajtja a közlekedést, a közműveket, és létfontosságú összetevője sok olyan egyéb dolognak is, amelyeket naponta használunk.

A nyersolajat elsősorban különböző típusú üzemanyagokká finomítják, amelyek a közlekedést és a létfontosságú közműveket működtetik. Az alábbi bontás megmutatja, hogy 1 hordónyi olajat 100 százaléknak tételezve fel, milyen arányban, milyen kőolajipari termékben hasznosul az értékes ásványkincs, miután lepárlással alkotóelemekre, azaz frakciókra bontják azt:

1 hordó kőolaj a finomítása és lepárlása során így alakul át:

  • 42,7 százalékban finomítják benzinné
  • 27,4 százalékban gázolajjá (dízellé)
  • 5,8 százalékban kerozinná
  • 5 százalékban nehéz üzemanyaggá
  • 4 százalékban az aszfaltgyártáshoz használják
  • 3 százalékban könnyű üzemanyaggá
  • 2 százalékban szénhidrogén gázfolyadékká (HGL)
  • 10 százalékban egyéb anyagokká

Amellett, hogy a HGL-ek a közlekedés, a fűtés kihagyhatatlan összetevői, a vegyi anyagok, műanyagok és szintetikus gumi előállításához alapanyagként, a motorbenzin gyártásához pedig adalékanyagként is felhasználhatók.

A nyersolaj nemcsak a járműveinket hajtja, hanem az utak burkolását is segíti.

A finomított nyersolajat mintegy 4 százalékban aszfaltgyártáshoz használják fel, amelyet beton, valamint különböző tömítő- és szigetelőanyagok előállítására használnak.

Repülőgép feltöltése felszállás előtt Forrás: Shutterstock

Bár a finomított termékek nagy részét a közlekedési és a közüzemi üzemanyagok teszik ki, a nyersolajtól függnek az olyan alapvető mindennapi alapanyagok is, mint a viasz és a műanyag. A finomított termékek mintegy 10 százalékát műanyag, kozmetikai termékek és textíliák előállítására használják, így

egy hordó nyersolajból számos mindennapos használati tárgyat lehet előállítani.

Az olyan tisztálkodási termékek, mint a tusfürdő és a sampon, kőolajszármazékok felhasználásával készülnek, csakúgy, mint számos orvosi kellék is (infúziós tasakok és gyógyszerek).

A nyersolaj finomítása

Elképesztő, hogy míg egy hordó nyersolaj 42 gallonnak (mintegy 160 liter) felel meg, a végén 45 gallon (nagyjából 170 liter) finomított termék készül belőle.

Míg a nyersolaj az elsődleges alapanyag a finomítási folyamat során, tüzelőanyagként a folyamathoz etanolt, szénhidrogén gázfolyadékokat, és egyéb keverékfolyadékokat használnak.

Benzin (Illusztráció) Forrás: Shutterstock

Egy 30.000 hordós nyersolaj-tétel finomítása általában 12-24 órát vesz igénybe. Fontos adalékinformáció ehhez, hogy a finomítók alapvetően a nap 24 órájában, az év 365 napján üzemelnek. Bár az egyes finomított termékek aránya a piaci kereslettől és más tényezőktől függően változhat, a nyersolaj nagy része továbbra is a világ közlekedési és közüzemi ágazatainak alapvető üzemanyaga marad.

A nyersolajcsökkentés nehézségei

A sarkvidéki vizekben található jéghegyeket beszennyező nehéz üzemanyagok elégetésétől kezdve a folyókba kerülő, petrolkémiai anyagokból készült műanyagtermékek halmáig, minden egyes hordó nyersolaj és finomított termékei számos módon befolyásolják a környezetünket.

Még ha az országok, vállalatok azon fáradoznak is, hogy csökkentsék a fosszilis tüzelőanyagok fogyasztását az éghajlati célok elérése érdekében, egy nyersolaj nélküli világ - egyelőre - elképzelhetetlennek, sőt, irreálisnak tűnik.

Az elektromos járművek ugrásszerűen növekvő eladásai még mindig nem tudták visszafogni a kőolajfogyasztást,olyan helyeken, mint Norvégia, Kalifornia és Kína, a gazdaság és az utazás folyamatos újraindulása a kőolajfogyasztás további növekedését fogja eredményezni.

A sokoldalú "fekete arany" teljes kiváltása jelenleg még nem lehetséges,

de ahogy a világ elektromos fordulata folytatódik, és ahogy a kutatók és vállalatok egyre több alternatívát találnak a petrolkémiai anyagokra, az emberiségnek sikerülhet mérsékelnie a fosszilis tüzelőanyagok elégetésétől való függőségét.