Véget ért az orvosi kesztyűket gyártó cégek aranykora?

Medical team preparing equipment for surgery Protective Glove Clinic Hygiene Technician Caucasian Ethnicity Expertise Blue Healthcare And Medicine Human Hand Surgeon Doctor Nurse Professional Occupation Occupation People Domestic Room Hospital Equipment S
Medical team preparing equipment for surgery in operation room
Vágólapra másolva!
Több mint 50 százalékot esett idén az orvosi kesztyűk legnagyobb globális gyártójának számító, malajziai Top Glove részvénye. Úgy tűnik, véget ért az orvosikesztyű-gyártók nagy menetelése a tőzsdén, miután a koronavírus elleni oltások visszafogták a termékeik iránti hatalmas keresletet.
Vágólapra másolva!

A korábbi csúcsokhoz képest látványos, ám nem meglepő zuhanást szenved el az idei évben a malajziai Top Glove részvénye. A világ legnagyobb orvosi kesztyűket gyártó cége ugyanis több mint 50 százalékos mínuszban van eddig 2021-ben a tőzsdén. A CNBC elemzése szerint a háttérben a koronavírus elleni oltások állnak. Ahogy ugyanis a vakcinák világszerte segítik a járvány elleni védekezést, a kesztyűk iránti korábbi, rendkívül erős kereslet csökkenésnek indult.

Mindezzel pedig a cég vezetése is tisztában van. A Tog Glove ügyvezetője, Lee Kim Meow jelezte, tudatában voltak annak, hogy

a korábbi szuperprofitot nem lehet hosszú távon fenntartani, és örülnek neki, hogy tavaly egyáltalán képesek voltak ilyen méretű szárnyalásra.

A társaság pénteken jelentette be, hogy a június-augusztus közti időszakban realizált nyereségük 608 millió maláj ringgit (145,11 millió dollár) volt, ami 48 százalékos csökkenésnek számított a megelőző év azonos időszakában mérthez képest. Közben a bevételük 2,1 milliárd ringgitet ért el, ami 32 százalékos zsugorodás volt.

A Top Glove részvényárfolyamának alakulása tavaly március óta Forrás: Investing.com

A menedzsment a jelentés mellé kiemelte, az látszik, hogy a kereslet elkezdett visszaállni a járvány előtti, normális szintekre, aminek következtében az eladási árak is normalizálódtak.

Ami viszont rendkívülinek számított, és ronthatta a cég eredményeit, az, hogy az USA korábban importtilalmat vezetett be a Top Glove termékei ellen az állítólagosan kizsákmányoló munkakörülményekre hivatkozva. Ezt a tilalmat ebben a hónapban oldották fel.

A tilalom viszont hozzájárult ahhoz, hogy a társaság elhalasztotta a részvénykibocsátását a hongkongi tőzsdén, amelytől 1 milliárd dolláros tőkebevonást reméltek.

A cég papírját egyébként Malajzián kívül Szingapúrban is jegyzik, és a vezetés továbbra sem mondott le a hongkongi tervéről.

Hétfőn pedig a Top Glove részvénye további 5 százalékot esett a malajziai tőzsdén, amivel az idei vesztesége már 52 százalék fölött van.

Az ország más orvosikesztyű-gyártói, mint a Hartalega, a Supermax vagy a Kossan szintén 3-5 százalék közti mínuszokat produkáltak a hétfői kereskedési napon.

Összevetésképpen: a benchmark malajziai részvényindexnek számító FTSE Bursa Malaysia KLCI index mindössze kevesebb mint 1 százalékot gyengült.

Mindenesetre nem meglepő, hogy a Top Glove vezetése is számított arra, hogy a szárnyalás nem tartható fenn sokáig. Tavaly ugyanis a cég papírja 290 százalékot erősödött, köszönhetően a rekord bevételeknek és nyereségnek.