A tőkefinanszírozás nemcsak a fejlődésben, hanem a válságkezelésben is fontos

hitel hitelezés bank megállapodás
Couple in bank office signing loan agreement
Vágólapra másolva!
Az elmúlt 1,5 év bebizonyította, hogy a tőkefinanszírozás nemcsak a fejlődésben, hanem a válságkezelésben is fontos, aktív szerepet tud nyújtani. A létrejött vállalkozói tranzakciók számában Magyarország az élen jár a régióban, az értékben viszont nem, mivel a befektetések jelentős része a cégek korai fázisában valósul meg, hangzott el többek közt a Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás konferencián.
Vágólapra másolva!

Tőkefinanszírozással ötletfázistól egészen a nagyvállalati méretekig tudunk hagyományos, valamint válságkezelő befektetéseket megvalósítani, mondta Katona Bence, a Hiventures vezérigazgatója, aki az elmúlt időszakról három fontos fejleményt emelt ki:

  • Koronavírusjárvány. A pandémia nem várt kihívásokkal szembesítette a vállalkozásokat, veszélybe került a napi működés, csökkent a fejlesztések száma. 2020 harmadik negyedévében a gazdasági szereplők által új fejlesztések volumene 11%-kal esett vissza az előző év azonos időszakához képest
  • Mentőprogramok. A tavalyi pandémia hatására jelentős összeget mozgósítottunk, így korábban jól prosperáló vállalkozásokat mentettünk meg a csődtől, külföldi tulajdonba kerüléstől.
  • Gazdaság újraindítása. A válság rávilágított, hogy az új kihívásokra egy növekedési és felvásárlási stratégia is megfelelő válasz lehet.

Összességében úgy értékelte az elmúlt 1,5 év bebizonyította:

tőkefinanszírozás nemcsak a fejlődésben, hanem a válságkezelésben is fontos, aktív szerepet tud nyújtani.

Ezt követően a vezérigazgató összefoglalta a kockázati tőkealapkezelő tevékenységét. Többek között kiemelte, hogy a startup üzletágban 400 befektetést valósítottak meg, így a Hiventures a legaktívabb kockázat kezelők közé került be és már 80 esetben vontak be második körös befektetést külső befektetőktől. 2019-ben indult el a KKVPRO üzletág, hogy a magyar kkv-kat tudják támogatni tőkefinanszírozással. 2020-ban pedig már az INVESTPRO üzletág létrehozásával a vállalkozói életszakasz legutolsó, legérettebb rétegét tudják elérni. Összesen már 50 milliárd forintba fektettek be magyar vállalkozásokba.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Katona Bence előadását követően Nicholas J. Kabcenell, a Structured Capital Partners társalapítója osztott meg gondolatokat előadásában a magántőke finanszírozás régióban megfigyelhető trendjeiről, nem banki szempontok alapján. A befektetések méretét tekintve Lengyelország az egész kelet-közép-európai régióból kiemelkedik és a szakember várakozása szerint ez a tendencia egyhamar nem is dől meg. A következő komoly potenciállal rendelkező országcsoport a balti államok és Románia.

Prezentációjában arra is kitért, hogy szerinte a magántőke finanszírozások komoly lehetőség előtt állnak a kkv-szektorban, amelyet jellemzően inkább elhanyagolnak a bankok.

Magyarországról szólva kiemelte az MNB és az MFB, valamint a kereskedelmi bankok hagyományosan fontos finanszírozói szerepét.

A létrejött vállalkozói tranzakciók számában Magyarország az élen jár a régióban, az értékben viszont nem, mivel a befektetések jelentős része a cégek korai fázisában valósul meg.

Őt követte Sipos Tompa Levente, az MFB Csoport vezérigazgatójának, valamint Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettesének panelbeszélgetése.

Sipos-Tompa Levente, az MFB Csoport vezérigazgatója úgy vélekedett, hogy

dinamikusan növekszik a hazai vállalati szektor. Csak a tavalyi évben a bank 1700 milliárd forintos új termékszerződést kötött, és ha az egész csoportot nézzük, akkor 2300 milliárd forint a növekmény.

Sipos-Tompa Levente a tőkefinanszírozás jelentőségét két számmal érzékeltette: a banknál az 1700 milliárd forintos finanszírozás növekményből 700 milliárd forint volt a tőkefinanszírozás.

Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese arról beszélt, hogy a piacon 15 százalékos hitelbővülés várható idén, a bank terveiben pedig 12-15 százalékos növekedési ütem szerepel. Azt emelte ki a fejlesztési célú hitelek kapcsán, hogy a beruházások esetén egyre komolyabb probléma a munkaerőhiány. Az agráriumban várható kiemelkedő hiteligényét külön megemlítette, szerinte itt 700 milliárdos hiteligény is megjelenthetne a következő egy évben.

Wolf László azt emelte ki egyik válaszában, hogy

egyre nagyobb a verseny a tőkebefektetők között a jó befektetésekért.

Számítások szerint 15 milliárd eurónyi forrás áll rendelkezésre tőkefinanszírozási megoldásokra Magyarországon, ami szerinte óriási tétel. Azt is hozzátette, hogy az állami alapok jelenléte fontos az elvárt hozamok normalizálása érdekében, áll a Hiventures sajtóközleményében.