Ez a világ legnagyobb irodaépülete

US-ARCHITECHTURE-PENTAGON Horizontal GENERAL VIEW AERIAL VIEW PENTAGON ARCHITECTURE BUILDING DEFENCE MINISTRY felújítás
This picture taken 26 December 2011 shows the Pentagon building in Washington, DC. The Pentagon, which is the headquarters of the United States Department of Defense (DOD), is the world's largest office building by floor area, with about 6,500,000 sq ft (600,000 m2), of which 3,700,000 sq ft (340,000 m2) are used as offices. Approximately 23,000 military and civilian employees and about 3,000 non-defense support personnel work in the Pentagon. AFP PHOTO (Photo by STAFF / AFP)
Vágólapra másolva!
Az irodaházakat bemutató listák jelentős része az épületek magasságát vizsgálja. Sokan tudják tehát, hogy Dubajban található a globális csúcstartó, több mint 800 méteres magassággal. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy melyik a világ legnagyobb irodaépülete az alapterület tekintetében. Egy friss összesítés most ez utóbbit vizsgálta meg.
Vágólapra másolva!

Feltehetőleg sokan tudják, hogy a világ legmagasabb épülete a Dubajban található Burdzs Kalifa nevű felhőkarcoló, a maga 823 méteres magasságával. Az Egyesült Államokban pedig a One World Trade Center a csúcstartó, 541 méterrel – ez globális összevetésben a hatodik helyre elég.
Azt viszont talán már kevesebben tudják, hogy melyik a világ legnagyobb irodaépülete, ha alapterületben mérjük össze az ingatlanokat.

A 24/7 Wall St. összevetése szerint

ebben a versenyben az amerikai hadsereg jelképe, a Pentagon nyerne. Az 1943-ban épített ingatlan alapterülete ugyanis elképesztő, közel 620.000 négyzetméter

– a mindössze 23,5 méteres magassága mellett. Az épület zárt, belső udvara egyedül 20.000 négyzetméter.

A Pentagonnak egyébként 7 emelete van, 131 lépcsőházzal és 19 mozgólépcsővel, és összesen 28,5 kilométernyi folyosóval. Az épület rendkívüli, innovatív kialakítása azonban lehetővé teszi, hogy a Pentagonon belül bármely pontból bármely más pontba el lehessen jutni gyalog, maximum nagyjából hét perc alatt.

A Pentagon a világ legnagyobb alapterületű irodaépülete Forrás: AFP/Frederic Wallois

A Pentagon hivatalosan az amerikai Védelmi Minisztérium székháza, és külön érdekesség, hogy a minisztérium összesen 703 000 civil dolgozót foglalkoztat, ami a legnagyobb szám az amerikai állami ügynökségek körében. A nevét az ötszög alakú kialakításáról elnyerő Pentagonban egyedül mintegy 25.000 ember dolgozik – beleértve a kisegítő személyzetet is.

A lista másik két dobogós helyét szintén két amerikai épület szerezte meg.

A második helyre a Detroit melletti Auburn Hillsben található (kissé különös nevű) FCA US LLC Headquarters and Technology Center elnevezésű irodaház került, amely a Fiat Chryslerhez tartozik. Az épület alapterülete 490.000 négyzetméter, 76 méteres magasság mellett.

A harmadik helyre pedig a Chicagóban található Willis Tower futott be. Az 1974-ben épült, 442 méter magas épület alapterülete 416.000 négyzetméter. A legnagyobb alapterületű, nem amerikai épület (amely globálisan a negyedik) a pekingi CCTV székház, kicsit több mint 389.000 négyzetméterrel.