Az irodaházakat bemutató listák jelentős része az épületek magasságát vizsgálja. Sokan tudják tehát, hogy Dubajban található a globális csúcstartó, több mint 800 méteres magassággal. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy melyik a világ legnagyobb irodaépülete az alapterület tekintetében. Egy friss összesítés most ez utóbbit vizsgálta meg.

Feltehetőleg sokan tudják, hogy a világ legmagasabb épülete a Dubajban található Burdzs Kalifa nevű felhőkarcoló, a maga 823 méteres magasságával. Az Egyesült Államokban pedig a One World Trade Center a csúcstartó, 541 méterrel – ez globális összevetésben a hatodik helyre elég.
Azt viszont talán már kevesebben tudják, hogy melyik a világ legnagyobb irodaépülete, ha alapterületben mérjük össze az ingatlanokat.

A 24/7 Wall St. összevetése szerint ebben a versenyben az amerikai hadsereg jelképe, a Pentagon nyerne. Az 1943-ban épített ingatlan alapterülete ugyanis elképesztő, közel 620.000 négyzetméter – a mindössze 23,5 méteres magassága mellett. Az épület zárt, belső udvara egyedül 20.000 négyzetméter.

A Pentagonnak egyébként 7 emelete van, 131 lépcsőházzal és 19 mozgólépcsővel, és összesen 28,5 kilométernyi folyosóval. Az épület rendkívüli, innovatív kialakítása azonban lehetővé teszi, hogy a Pentagonon belül bármely pontból bármely más pontba el lehessen jutni gyalog, maximum nagyjából hét perc alatt.

A Pentagon a világ legnagyobb alapterületű irodaépületeForrás: AFP/Frederic Wallois

A Pentagon hivatalosan az amerikai Védelmi Minisztérium székháza, és külön érdekesség, hogy a minisztérium összesen 703 000 civil dolgozót foglalkoztat, ami a legnagyobb szám az amerikai állami ügynökségek körében. A nevét az ötszög alakú kialakításáról elnyerő Pentagonban egyedül mintegy 25.000 ember dolgozik – beleértve a kisegítő személyzetet is.

A lista másik két dobogós helyét szintén két amerikai épület szerezte meg. A második helyre a Detroit melletti Auburn Hillsben található (kissé különös nevű) FCA US LLC Headquarters and Technology Center elnevezésű irodaház került, amely a Fiat Chryslerhez tartozik. Az épület alapterülete 490.000 négyzetméter, 76 méteres magasság mellett.

A harmadik helyre pedig a Chicagóban található Willis Tower futott be. Az 1974-ben épült, 442 méter magas épület alapterülete 416.000 négyzetméter. A legnagyobb alapterületű, nem amerikai épület (amely globálisan a negyedik) a pekingi CCTV székház, kicsit több mint 389.000 négyzetméterrel.