Kiderült, hogyan rázzák a szilvát a fákról

Nem tudom szilva
Vágólapra másolva!
Elég jónak mondható az idei szilvaszezon, a gyümölcs felvásárlási ára minden valószínűség szerint a tavalyitól nem sokban tér el. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében már javában zajlik a szilva betakarítása, a rázásos technikával egyetlen fáról akár 10 másodperc alatt is összegyűjthető a termés.
Vágólapra másolva!

2020-ban a virágzásban érte a fagyás a gyümölcsösöket, a szilvát három alkalommal is, ami miatt jócskán elmaradt a termés a várakozásoktól.

Az előző évvel ellentétben az időjárási viszonyok idén már kedvezőek voltak, mert bár a szárazság és a légköri aszály okozott némi fejfájást a gazdáknak, nem fagyott le a szilva, tehát minden adott volt egy eredményes betakarításhoz.

Saliga Csaba, az Agricolae Kft. növényvédelmi szakembere elmondta, hogy szakmai berkekben elég jó évként könyvelték el 2021-et.

Hogyan rázzák a szilvát Szatmárban?

Ahogy az ország több pontján, úgy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is rázzák a szilvát ősszel. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a traktorvontatású betakarítógépek rendelkeznek egy nagy, fogókaros szerkezettel, ami elvégzi a munka dandárját.

Szilvaszüret Forrás: Attila Janics Photography/Attila Janics

Ezt követően a fogókart ráirányítjuk az aktuálisan betakarítandó fa törzsére, a gumipofával ráfogunk, majd ezt követően a rázógép rezgéseket visz át a szilvafára, a termés ezáltal lehullik. A lehullott gyümölcsöt rázógép ponyvája a futószalagra juttatja, majd ezt követően a tisztítórendszere kiszívja a felhordón beérkező termésből a lombot, illetve ágmaradványokat. A betakarított gyümölcsöket ládákba és konténerekbe helyezzük" – magyarázta Saliga Csaba az Agricolae Kft. növényvédelmi szakembere.

A cégcsoportnál a piacon kapható legújabb elérhető távirányítású traktor technikával a traktoros egyidejűleg lehet a rázómester is a rázógépre szerelt kamerának köszönhetően. Az igen korszerű rázógépnek köszönhetően a korábban használt rázógépekkel ellentétben jelentősen csökken a kézi munkaerő igény, azaz a korábbi gépek esetében igényelt tízzel szemben három-négy ember is elegendő.

Szilvaszüret Forrás: Attila Janics Photography/Attila Janics

– mondta el Saliga Csaba.

Milliószámra készül a befőtt és a lekvár

Az Agricolae Kft. két fő vezérterméke a szilvabefőtt és a szilvalekvár. A befőtt esetében közel 80 százalékos érettségi fokon a legcélszerűbb betakarítani a szilvát. Miután a termés beérkezik, végig megy a szártépőn, majd optikai válogató alatt, ezt követően történik a magozás és a felezés. A folyamatokat követően üvegbe töltés következik majd a felöntő lé, hőkezelés, ami során fizikai nyomásnak van kitéve, így ha túlérett állapotban lenne, akkor a szilva szétesne az üvegben.

A lekvár esetében más a helyzet, hiszen minél érettebb a szilva, annál magasabb a cukorfoka és annál ízesebb lesz a késztermék is. Jámbor László, a cég külkereskedelmi munkatársa elmondta, a tervek szerint idén egymillió üveg szilvabefőttet és közel 550 tonna szilvalekvárt készítenek majd el. Előbbit 720 ml üvegekbe, utóbbit jellemzően 315 ml-es kisüvegekbe, műanyag vödrökbe és hordókba töltik. A lekvárt egyébként 3-10 kilogrammos műanyag vödrökben is árulják, ami főként a cukrászatok és pékségek körében igen kedvelt.

Nemtudom szilva Forrás: Attila Janics Photography/Attila Janics

Végezetül ügyelnek arra, hogy a földterületen ne maradjon szilva. Ez azért is fontos, hogy ne keletkezzen gócpont a következő években, másik oldalról pedig az elhullott gyümölcsökből készülhet pálinka is. Mivel övék a régióban az egyik legjelentősebb "Nemtudom szilva" ültetvény, ami a hungarikumnak számító szatmári szilvapálinka alapja, bőven van miből kifőzni azt, áll az Agricolae közleményében.