A Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank) és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. (Mehib) intézménypárosa idén is díjazta együttműködő pénzügyi partnereit, az idei EXIM-díjakat hét kategóriában a Raiffeisen, a Budapest Lízing, az UniCredit, a CIB és a K&H kapta.

A magyar exporthitel-ügynökségeként az EXIM 40 pénzintézeti partnerrel működik együtt az exportban dolgozó vállalati szegmens finanszírozásában, köztük kereskedelemi bankokkal, lízingcégekkel és pénzügyi vállalkozásokkal, amelyek tavaly közel 400 milliárd forintnyi új EXIM-hitelt vagy lízinget folyósítottak refinanszírozási konstrukcióban.

A magyar exporthitel-ügynökségeként az EXIM 40 pénzintézeti partnerrel működik együttFotó: Origo

A közlemény szerint mára több mint 2300 vállalkozás, 90 százalékban kis- és középvállalkozás (kkv) használ exporthitelt vagy -lízinget, túlnyomó részben a bank pénzintézeti partnerein keresztül. Ez a sikeres együttműködés a pandémia által előidézett gazdasági sokk gyors kezeléséhez is jelentősen hozzájárult, a Kárenyhítő hitelprogram a második legkeresettebb vállalati hiteltermék volt tavaly.

A vállalati hitelek 13 százaléka EXIM-es finanszírozás volt

Az Év Bankja 2020 címet a Raiffeisen Bank Zrt.-nek ítélték oda, a pénzintézet a legnagyobb refinanszírozott EXIM-hitelállományt kezelte tavaly. További két díjat is a bank kapott a hét kategóriából,

Az Év Kkv Finanszírozója 2020 és a MEHIB Díj 2020 nyertese szintén a Raiffeisen lett.

Az Év Lízing Cége díjat a Budapest Lízing Zrt. kapta, amely 2020-ban is a legnagyobb, EXIM által refinanszírozott lízing állománnyal rendelkezett.

Az év legaktívabb bankja az UniCredit Bank Hungary Zrt. lett, amely tavaly év végén a legtöbb, EXIM által refinanszírozott ügyfelet tudhatta magáénak.

Az Év Ügylete 2020 kategória győztese a CIB Bank Zrt. az Óvártej Zrt.-nek nyújtott exportélénkítő beruházási hitelügylettel.

Idén is átadták az EXIM 2017-ben elhunyt vezérigazgatójának emlékére alapított, az év exportbankárjának járó Urbán Zoltán Díjat, amelyet kiemelkedő munkájáért Erdei Andrea, a K&H szenior üzleti banki tanácsadója vehetett át Jákli Gergelytől, az EXIM elnök-vezérigazgatójától.

– A bankrendszer által 2020-ban folyósított vállalati hitelek 13 százaléka EXIM-es finanszírozás volt, de a pénzügyi partnerintézmények munkája, a velük való együttműködés nélkül a mi törekvéseink sem lennének ennyire hatékonyak, csak tavaly közel 1700 ügyletet bonyolítottunk le velük közösen – idézi a közlemény Jákli Gergelyt.