Itt vannak a 200 milliárdos Zöld Otthon hitelprogram részletei

Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel, illusztráció
Vágólapra másolva!
Az október 4-től elérhető zöld hitel – hivatalos nevén NHP Zöld Otthon Program (NHP ZOP) – vélhetően óriási siker lesz az új építésű lakást vásárlók körében, hiszen 2,5 százalékos kamattal végig fix lakáshitelt jelenleg nem találni a piacon. Éppen ezért nagyon izgalmas a most publikált terméktájékoztató, ami több meglepetést is tartalmaz. A Bankmonitor szakértői összeszedték ezek közül a legfontosabbakat.
Vágólapra másolva!

Már elérhető a vadonatúj zöld hitel terméktájékoztatója a jegybank honlapján. Számos fontos részlet, kiderül a program feltételrendszeréről a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által közzétett dokumentumból. Az apróbb részletek tisztázása mellett néhány főszabály is módosult az előzetes várakozásokhoz képest.

A program célja és felépítése

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) zöld eszköztár-stratégiájában megfogalmazott jövőképe szerint Magyarország fenntartható felzárkózása a gazdaság zöld átállásával valósulhat meg, amelynek feltétele, hogy legkésőbb az évtized végére egy olyan pénzügyi rendszer alakuljon ki hazánkban, amely figyelembe veszi és érvényesíti a környezeti fenntarthatósági szempontokat.

A lakáshitelek piaca megfelelő kiindulópontot jelent a zöld szempontok beépítésének támogatásához,

tekintettel arra, hogy a hazai primerenergia-felhasználás közel ötödét kitevő lakóingatlanállomány energetikai hatékonysága alacsony, korszerűsítésére jelentős tér áll rendelkezésre.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Ezen alapelvek mentén

az MNB a monetáris politikai eszköztár elemeként 2021. október 4-én elindítja – a Növekedési Hitelprogram részeként – az NHP Zöld Otthon Programot (a továbbiakban: NHP ZOP).

Az NHP ZOP célja a környezeti fenntarthatósági (zöld) szempontok hazai lakáspiacon történő érvényesülésének ösztönzése, ami egyúttal hozzájárulhat a zöld otthonok iránti kereslet, illetve ezen keresztül a kínálat élénkítéséhez is.

Az NHP ZOP hitelkeret összegét a Monetáris Tanács 200 milliárd forint összegben határozta meg.


Az NHP ZOP keretében a jegybank 0 százalékos kamatozású, legfeljebb 25 éves futamidejű refinanszírozási kölcsönt nyújt a hitelintézeteknek, amelyet azok egyrészt felülről korlátozott költségek mellett, a terméktájékoztatóban meghatározott feltételeknek megfelelő, Magyarország területén fekvő, energiahatékony, új lakóingatlan vásárlása, illetve építése, valamint újlakás-építési célú telek vásárlása céljából nyújtott, a fogyasztónak nyújtott hitelről szóló 2009. évi CLXII. törvény (a továbbiakban: Fhtv.) szerinti, forint devizanemű, legfeljebb évi 2,5 százalékos ügyleti kamatú (Fhtv. szerinti hitelkamat) kölcsön (a továbbiakban: Lakáshitel) formájában jelzálogfedezet mellett továbbhiteleznek az Fhtv. szerinti fogyasztó részére, másrészt ugyanezen cél érdekében refinanszíroznak más hitelintézeteket.

A zöld hitel alapvető feltételei és paraméterei

  • A zöld hitel maximális összege 70 millió forint.
  • Amennyiben valaki csok-hitelt is igényel mellé, akkor viszont a kettő összegének kell beleférnie a 70 millió forintos limitbe.
  • A kölcsön futamideje legfeljebb 25 év lehet. (Amennyiben egy korábban igényelt zöld hitelt váltana ki az adós vele, akkor az új hitel lejárata nem haladhatja meg az eredeti kölcsön igénylésétől számított 25 évet.)
  • A hitel kamata legfeljebb 2,5 százalék lehet.
  • A bank felszámíthat 0,75 százalék mértékű folyósítási díjat, ennek összege azonban nem haladhatja meg a 100 ezer forintot.

A kölcsön előtörlesztési díja nem haladhatja meg az előtörlesztett összeg 1 százalékát, de legfeljebb 30 ezer forintot. (Lejáró ltp szerződésből díjmentes az előtörlesztés.)

A kölcsönhöz természetesen kapcsolódhatnak harmadik félnek felszámítható díjak.

Ilyen például a közjegyzői díj, a földhivatali ügyintézés vagy éppen az értékbecslés díja.

Egyéb díjat, költséget azonban a pénzintézet nem fizettethet meg, így a szerződéskötést követően még ki nem folyósított összegre sem számíthat fel rendelkezésre tartási jutalékot.

Cikkünk további fontos információkkal a következő oldalon folytatódik!