Mindössze két órányi autóútra Nairobitól, Kenya fővárosától, a Mathioya folyóból ki-ki ugrándozó pisztrángok teszik még különlegesebbé az ország természeti képét és egyben a sporthorgászok ezreit vonzzák az az afrikai országba. A helyi legyező halászklubbok igen jól jövedelmeznek a sokasodó turistákból, csakúgy mint a falusi kézművesek, akiknek finoman kidolgozott horgászlegyei mára világszerte a legyezőhorgászok alapfelszerelésévé váltak.

Az úgynevezett legyezés a horgászat egy speciális módszere, amely során azokat a halakat veszik célba, amelyek a víz felszínén keresik a táplálékukat. A más szóval légyhorgászat, nevét a használt csalikról kapta, amelyeket „legyeknek" neveznek, és a halak eleségének tekinthető, kisebb rovarok utánzására készültek.  

A helyi kézművesek horgászlegyeket készítenek Kinoo-ban, NairobibanForrás: AFP/Simon Maina

Kenyában nagy múltra tekint vissza a legyezőhalászat, amely szorosan kapcsolódik annak gyarmati múltjához. A 19. század fordulóján a britek sok hegyi patakba telepítettek pisztrángot és ebben az időszakban alakult a Kenya Fly Fishers 'Club (KFFC) is, amely Afrika legrégebbi horgászklubja. A Mathioya-völgyben található 102 éves intézmény egyre nagyobb számban fogadja külföldről a pecázni vágyókat. Emellett pedig mind több és több kenyai magánszemély és vállalkozás kezd érdeklődni a sport iránt, amelyet sokáig elutasítottak és kizárólag a fehérek hóbortjának tartottak. A rajongói szerint a helyi szabadidős horgászat a kenyai patakok és tavak tisztaságának és halpopulációinak megőrzésében is segíthet, valamint még tovább lendíthet egy már amúgy is jövedelmező helyi iparágat, a légykötözést. 

Egyes becslések szerint az Európában használt legyek közül minden harmadik Kenyából származikForrás: AFP/Simon Maina

Kenya mára a világ egyik legnagyobb műcsali szállítója. A helyi kézművesek évtizedek óta látják el a halászokat Norvégiától Új-Zélandig a kézi készítésű csalikkal. Egyes becslések szerint az Európában használt legyek közül minden harmadik Kenyából származik, de milliókat szállítanak az Egyesült Államokba, Kanadába és más fontos halászati piacokra is.

John Nyapola az Ojoo Fishing Flies designere az üzemében készített halászlegyek egy részét mutatjaForrás: AFP/Simon Maina

Az országszerte egyre növekvő számú műhelyben a flamingó tollaktól kezdve a szőrmén át a textilig, a legkülönfélébb anyagokból készülnek a legyek a világ sporthorgászainak és azoknak a turistáknak,  akik a kenyai vizekre "eveznek" pecázni.