A legyező horgászat lehet a legújabb turistaszenzáció Kenyában

halászat, Kenya, flying fish, fishing flay,   fishing lifestyle Horizontal
John Nyapola displays some of finished fishing fly at his workshop in Kinoo, Nairobi on August 5, 2021. - Kenya plays a key role in the global world of sport fishing as one of the world’s biggest suppliers of fishing flies for global fly fishers with a growing number of fishing fly factories and small workshops all over the country. At the turn of the 19th century, Rainbow and Brown Trout were introduced to many of Kenya’s mountain streams. Kenya has a long history of fly fishing deeply connected with its colonial past. Kenya Fly Fishers’ Club (KFFC) began life as the Kenya Angling Association in 1919 becoming the oldest fishing club in Africa.Nowadays, Kenya is a growing destination for tourists wanting to fish trout in its extensive network of rivers and lakes. Also, a growing number of Kenyan individuals and businesses are developing interest in the sport while trying to extricate fly fishing from its colonial past and playing a role in conservation of Kenyan’s streams through repopulation of the rivers with fish and other environment programs. (Photo by Simon MAINA / AFP)
Vágólapra másolva!
Mindössze két órányi autóútra Nairobitól, Kenya fővárosától, a Mathioya folyóból ki-ki ugrándozó pisztrángok teszik még különlegesebbé az ország természeti képét és egyben a sporthorgászok ezreit vonzzák az az afrikai országba. A helyi legyező halászklubbok igen jól jövedelmeznek a sokasodó turistákból, csakúgy mint a falusi kézművesek, akiknek finoman kidolgozott horgászlegyei mára világszerte a legyezőhorgászok alapfelszerelésévé váltak.
Vágólapra másolva!

Az úgynevezett legyezés a horgászat egy speciális módszere, amely során azokat a halakat veszik célba, amelyek a víz felszínén keresik a táplálékukat. A más szóval légyhorgászat, nevét a használt csalikról kapta, amelyeket „legyeknek" neveznek, és a halak eleségének tekinthető, kisebb rovarok utánzására készültek.

A helyi kézművesek horgászlegyeket készítenek Kinoo-ban, Nairobiban Forrás: AFP/Simon Maina

Kenyában nagy múltra tekint vissza a legyezőhalászat, amely szorosan kapcsolódik annak gyarmati múltjához. A 19. század fordulóján a britek sok hegyi patakba telepítettek pisztrángot és ebben az időszakban alakult a Kenya Fly Fishers 'Club (KFFC) is, amely Afrika legrégebbi horgászklubja. A Mathioya-völgyben található 102 éves intézmény egyre nagyobb számban fogadja külföldről a pecázni vágyókat. Emellett pedig mind több és több kenyai magánszemély és vállalkozás kezd érdeklődni a sport iránt, amelyet sokáig elutasítottak és kizárólag a fehérek hóbortjának tartottak.

A rajongói szerint a helyi szabadidős horgászat a kenyai patakok és tavak tisztaságának és halpopulációinak megőrzésében is segíthet, valamint még tovább lendíthet egy már amúgy is jövedelmező helyi iparágat, a légykötözést.

Egyes becslések szerint az Európában használt legyek közül minden harmadik Kenyából származik Forrás: AFP/Simon Maina

Kenya mára a világ egyik legnagyobb műcsali szállítója.

A helyi kézművesek évtizedek óta látják el a halászokat Norvégiától Új-Zélandig a kézi készítésű csalikkal.

Egyes becslések szerint az Európában használt legyek közül minden harmadik Kenyából származik, de milliókat szállítanak az Egyesült Államokba, Kanadába és más fontos halászati piacokra is.

John Nyapola az Ojoo Fishing Flies designere az üzemében készített halászlegyek egy részét mutatja Forrás: AFP/Simon Maina

Az országszerte egyre növekvő számú műhelyben a flamingó tollaktól kezdve a szőrmén át a textilig, a legkülönfélébb anyagokból készülnek a legyek a világ sporthorgászainak és azoknak a turistáknak, akik a kenyai vizekre "eveznek" pecázni.