Kiderült, miért nem akarnak sok pénzt hagyni örököseikre a leggazdagabbak

Closeup fashion image of luxury watch on wrist of businessman watch business fashion design hand clock person man suit modern luxury pocket businessman time wear white young style men casual male sexy wrist elegant work job lifestyle expensive rich clothi
Vágólapra másolva!
Az elmúlt években több olyan amerikai vállalkozó és híresség is volt, aki nyíltan vállalta, hogy nem tervez túl nagy vagyont továbbadni örökségként a gyerekeinek. Egy friss felmérés szerint pedig ez a vélemény igen jelentős többségben van az amerikai gazdagok körében.
Vágólapra másolva!

Nemcsak a James Bondot is megformáló Daniel Craig, de a legendás befektető, Warren Buffett is úgy nyilatkozott korábban, hogy nem tervez túl nagy vagyont örökségül hagyni a gyerekeire. Noha ez a vélemény elsőre talán furcsának tűnhet, de egy felmérés szerint az amerikai milliomosok többsége ugyanígy gondolkodik – írja a CNBC.

A The Motley Fool 2000 amerikai milliomost kérdezett meg az örökléssel kapcsolatban.

A kutatás arra jutott, hogy a legalább 1 millió dolláros nettó vagyonnal rendelkező magánszemélyek 67 százalékában felmerült, hogy probléma lehet, ha túl nagy vagyont hagy a gyerekeire.

A megkérdezettek elsősorban azért aggódtak, hogy az örököseik „felelőtlenül" költenék el a hirtelen az ölükbe hullott nagy összeget, ráadásul még „lustává" is válhatnak, úgy érezve, hogy már semmit nem kell tenniük, hiszen van elég pénzük.

Összességében tehát az amerikai milliomosok többsége kifejezetten szeretné, ha az örököseik keményen dolgoznának, és maguknak teremtenék meg a saját vagyonukat, tehát nem pusztán az örökségre építenének.

Az amerikai milliomosok többsége szerint árthat is, ha túl nagy vagyont hagynak az örököseikre Forrás: Forrás: AFP/Image Source/Jose Pelaez

A jelentés készítői ráadásul arra jutottak, hogy a válaszadók elsősorban saját tapasztalatokból kiindulva vélték úgy, hogy érdemes átgondolni, mekkora összeget hagynak a gyerekeikre – tette hozzá Jack Caporal, a Motley Fool elemzője.

Ezt támasztja alá az is, hogy minél nagyobb vagyont örökölt korábban a válaszadó, annál inkább azt gondolta, hogy lehetséges, hogy valaki „túlságosan nagy" örökséghez jusson hozzá, aminek inkább negatív hatásai vannak.

Az 500.000 és 1 millió dollár közötti örökséghez jutó megkérdezettek 84 százaléka gondolta ezt, de ahogy csökken az örökség mértéke, úgy csökken az állítással egyetértők aránya is. 100.000 és 500.000 dollár közti örökségnél 78,5 százalék, míg 100 000 dollár alatti örökségnél már csupán 69 százalék értett egyet a fenti kijelentéssel.

Mindazonáltal ez sem jelenti azt, hogy a milliomosok örökösei ne jutnának majd jelentős vagyonhoz.

A válaszadók 60 százaléka ugyanis a fentiekkel együtt is azt mondta, hogy „nagyon fontos" az örökség,

és 34 százalékuk azt tervezi, hogy a vagyonának több mint 50 százalékát továbbadja az örököseinek.