Megkóstoltuk az idei év legjobb borait

2021.09.22.
  
Top 100 Magyar Bor kóstoló a Hotel Nemzetiben.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság
2021.09.22. Top 100 Magyar Bor kóstoló a Hotel Nemzetiben. Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság
Vágólapra másolva!
A szeptemberben megjelent Világgazdaság kiadvány, a Top 100 Magyar Bor 2021 listájának helyezettjei mutatták be nyertes boraikat a Hotel Nemzeti dísztermében megrendezett sétálókóstolón, amelyre az Origo is ellátogatott.
Vágólapra másolva!

A különleges rendezvényen a szakmai zsüri által legjobbnak választott magyar borokat ízlelhették meg a látogatók. A Top 100 Magyar Bor egy évről-évre egyre népszerűbb a kiadvány, amely a hagyománnyal szakítva, kizárólag olyan borokból állítja össze a top 100-as listáját, amelyek országszerte és könnyedén beszerezhetők a hazai borkedvelő közönség számára.

A mostani, koronavírussal sújtott időszakban a magyar borászoknak a korábbiaknál is fontosabb, hogy a hazai fogyasztók támogassák őket vásárlásaikkal, ebben is segítséget nyújt ez az értékteremtő kezdeményezés és maga a kiadvány is.

Top 100 Magyar Bor kóstoló a Hotel Nemzetiben Forrás: ©Móricz-Sabján Simon/©Móricz-Sabján Simon

A Fiáth Attila, nemzetközi borakadémikus által vezetett zsüri idén is a kereskedelmi forgalomban stabilan jelen lévő és a vásárlók által preferált borokat kóstolta, amelyek értékben és palackszámban is a legszámottevőbbek.

- mondta el a szakember, valamint hozzátette, hogy a lista egyben a borászoknak is segítség lehet, hiszen megmutatja, hogy milyen irányba változik a borkedvelők ízlése.

Top 100 Magyar Bor bemutató a Hotel Nemzetiben Forrás: ©Móricz-Sabján Simon/©Móricz-Sabján Simon

A kiadványban megjelenő lista tehát egyfajta orientáció is a magyar borászoknak, amelynek hitelességére nemcsak a fogyasztók, hanem a zsüri is rányomja a maga pecsétjét a borkedvelőkkel
napi kapcsolatban álló sommelierek, borakadémikusok és a nemzetközi bortrendeket naprakészen ismerő zsürielnök révén.

Az újságárusoknál, élelmiszerláncokban és benzinkutakon is elérhető magazin ismerteti a top 100 bort, szöveges jellemzést adva a zsüri által adott pontszám mellé, emellett pedig minden évben kiemelt figyelmet kap egy-egy borvidék és annak borászai.

Deák Bálint főszerkesztő elmondta, hogy idén a Tokaji borvidék került bele, amelynek kivételes természeti adottságú, változatos vulkáni kőzetekben gazdag, kincse, a világhírű aszú.

A Top 100 Magyar Bor rendezvénye a Hotel Nemzetiben Forrás: ©Móricz-Sabján Simon/ Világgazdaság

A Világgazdaság kiadványa, a Top 100 Magyar Bor 2021 Nagykóstolóján a borrajongóknak 12 borászattól nyílt lehetősége közel 50 tételt megízlelni a listáról, valamint a magazinban szereplők mellett további borokat is kipróbálhattak a pincészetektől.