Minden eddigi várakozásnál nagyobb veszteséget okozhat a chiphiány az autógyártóknak

Bill Ford, Top Ford Executives Hold Press Conference At Dearborn Truck Plant GettyImageRank2 Labor HORIZONTAL Factory USA Production Line New Aluminum Michigan Dearborn Truck Bill Ford Jr. Ford Ford F-150 Ford Dearborn Truck Plant F150 Mi Chairperson ECON
Vágólapra másolva!
Egyelőre nem látszik a globális chiphiány tartós megoldása a közeljövőben, ami igen jelentős kieséseket okoz az autógyártóknak. Egy friss elemzés szerint csak idén összesen több mint 200 milliárd dolláros bevételtől eshetnek el a vállalatok.
Vágólapra másolva!

Sokkal nagyobb lehet az autógyártók kiesése a chiphiány miatt, mint azt korábban várták. Míg májusban az iparági szervezetek még úgy számoltak, hogy 110 milliárd dolláros lehet a bevételkiesés a globális autóiparban,

az AlixPartners friss becslése szerint a kiesés végösszege elérheti akár a 210 milliárd dollárt is

– írja a CNBC.

Ráadásul az idei évben folyamatosan, és igen lendületesen, nőtt a becsült veszteség. A New York-i szervezet januárban még csupán 60,6 milliárd dolláros bevételkiesést prognosztizált 2021-re a chiphiány miatt.

A vártnál sokkal nagyobb kieséseket okozhat az autógyártóknak a chiphiány Forrás: AFP/2014 Getty Images/Bill Pugliano

Az AlixPartners vezetője, Mark Wakefield kiemelte, természetesen mindenki arra számított, hogy mostanra már rendeződik a chipek kínálati oldala, azonban a koronavírus-járvány miatti lezárások Malajziában, és a máshol tapasztalható nehézségek elhúzódása miatt továbbra sem látszik a probléma tartós megoldása.

A vállalat most úgy számol, hogy idén 7,7 millió autóval lesz kevesebb a globális kínálat az eredetileg tervezettnél. Májusban a cég még csak 3,9 milliós mínuszt vetített előre az idei évre.

Mindezek fényében nem meglepő, hogy az olyan nagy autógyártók, mint a Ford vagy a General Motors is jelentős profitcsökkenésekre figyelmeztettek a chiphiány miatt. Ezeket a kieséseket pedig csak részben tudja tompítani az erős kereslet és a kiemelkedően magas autóárakon realizált nyereség.