Vesztegetés és pénzmosás miatt nyomoznak egy amerikai nagybank ellen

Ez a világ 15 legerősebb bankja – galéria, J.P. Morgan
6, JPMorgan Chase, Amerikai Egyesült Államok, 2,53 ezer milliárd dollárnyi tőke
Vágólapra másolva!
Brazíliában vizsgálatot indítottak annak kiderítése érdekében, hogy az egyik legnagyobb amerikai befektetési banknak számító JPMorgan Chase részt vett-e egy állítólagos vesztegetési és pénzmosási ügyben. A vizsgálat egy 2011-es ügyletre vonatkozik, amelyben érintett a Petrobras állami olajóriás is.
Vágólapra másolva!

Vesztegetési és pénzmosási ügyben indult vizsgálat Brazíliában az egyik legnagyobb amerikai befektetési banknak számító JPMorgan ellen. Az eljárás célja annak kivizsgálása, hogy az amerikai óriás megvesztegetett-e kereskedőket egy 2011-es olajüzlet során, amelyben az állami olajóriás Petrobras is érintett – írja az RT.com.

A Reuters által idézett dokumentumok és források alapján a brazil hatóságok annak kapcsán nyomoznak, hogy 2011-ben a JPMorgan nagyjából 300 000 hordó gázolajat vásárolt a Petrobrastól. A vizsgálat arra irányul, hogy kiderüljön, vajon az amerikai nagybank mesterségesen alacsony áron jutott-e hozzá a szállítmányhoz.

Felmerült ugyanis, hogy a JPMorgan ezt úgy érhette el, hogy közvetítő feleken keresztül kenőpénzt fizethetett a Petrobras alkalmazottainak.

Az eljárás -amely egy átfogó, a helyi árupiacokat érintő vizsgálat része - emellett arra is kiterjed, hogy ez a jelenség előfordulhatott-e 2011 után is.

Akár több mint tíz éven át fogadhattak el kenőpénzt a brazil Petrobras kereskedői Forrás: AFP/Mauro Pimentel

A Petrobas közben e-mailben közölte a Reuters szerkesztőségével, hogy „zéró toleranciát tanúsítanak minden csalással és korrupcióval szemben." Mindazonáltal az amerikai és a brazil hatóságok azt gyanítják, hogy

a Petrobras egyes kereskedői 2018-ig több mint egy évtizeden át fogadhattak el kenőpénzt üzleti partnerektől.

A kenőpénzért cserébe pedig ezek a kereskedők állítólag vagy túlzottan magas árakon vásároltak üzemanyagot, vagy túlzottan alacsony árakon adtak el nyersanyagot.

Noha a vizsgálat eredményét természetesen nem lehet megjósolni, nem ez lenne az első eset, hogy a JPMorgan hasonló ügybe keveredik. Miként arról az Origo is beszámolt, tavaly a nagybank 920 millió dollárt fizetett annak érdekében, hogy lezárják egy árfolyammanipulálással kapcsolatos ügyét, és elismerte a jogsértéseket.