Brazíliában vizsgálatot indítottak annak kiderítése érdekében, hogy az egyik legnagyobb amerikai befektetési banknak számító JPMorgan Chase részt vett-e egy állítólagos vesztegetési és pénzmosási ügyben. A vizsgálat egy 2011-es ügyletre vonatkozik, amelyben érintett a Petrobras állami olajóriás is.

Vesztegetési és pénzmosási ügyben indult vizsgálat Brazíliában az egyik legnagyobb amerikai befektetési banknak számító JPMorgan ellen. Az eljárás célja annak kivizsgálása, hogy az amerikai óriás megvesztegetett-e kereskedőket egy 2011-es olajüzlet során, amelyben az állami olajóriás Petrobras is érintett – írja az RT.com.

A Reuters által idézett dokumentumok és források alapján a brazil hatóságok annak kapcsán nyomoznak, hogy 2011-ben a JPMorgan nagyjából 300 000 hordó gázolajat vásárolt a Petrobrastól. A vizsgálat arra irányul, hogy kiderüljön, vajon az amerikai nagybank mesterségesen alacsony áron jutott-e hozzá a szállítmányhoz. Felmerült ugyanis, hogy a JPMorgan ezt úgy érhette el, hogy közvetítő feleken keresztül kenőpénzt fizethetett a Petrobras alkalmazottainak. Az eljárás -amely egy átfogó, a helyi árupiacokat érintő vizsgálat része - emellett arra is kiterjed, hogy ez a jelenség előfordulhatott-e 2011 után is.

Akár több mint tíz éven át fogadhattak el kenőpénzt a brazil Petrobras kereskedőiForrás: AFP/Mauro Pimentel

A Petrobas közben e-mailben közölte a Reuters szerkesztőségével, hogy „zéró toleranciát tanúsítanak minden csalással és korrupcióval szemben." Mindazonáltal az amerikai és a brazil hatóságok azt gyanítják, hogy a Petrobras egyes kereskedői 2018-ig több mint egy évtizeden át fogadhattak el kenőpénzt üzleti partnerektől. A kenőpénzért cserébe pedig ezek a kereskedők állítólag vagy túlzottan magas árakon vásároltak üzemanyagot, vagy túlzottan alacsony árakon adtak el nyersanyagot.

Noha a vizsgálat eredményét természetesen nem lehet megjósolni, nem ez lenne az első eset, hogy a JPMorgan hasonló ügybe keveredik. Miként arról az Origo is beszámolt, tavaly a nagybank 920 millió dollárt fizetett annak érdekében, hogy lezárják egy árfolyammanipulálással kapcsolatos ügyét, és elismerte a jogsértéseket.