A fenntarthatóság nemzetközi jelentőségű rendezvénye lesz a szombaton kezdődő "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás - mondta a világkiállítás megvalósításáért felelős kormánybiztos az esemény csütörtöki háttérbeszélgetésén Budapesten.

Kovács Zoltán hangsúlyozta, hogy a tervezettnél is sokszínűbb eseményre számíthatnak a látogatók. Az előkészületeken több ezren dolgoznak, a rendezvényhez mobilalkalmazás is készül - tette hozzá.

Leszögezte, hogy a vadgazdálkodás a környezetvédelemnek nem ellensége, hiszen emberi beavatkozás nélkül elképzelhetetlen az erdők fennmaradása, a magára hagyott természet egyensúlya hamar felborul. A fenntarthatóságnak ugyanakkor nincs univerzális, központilag elrendelhető receptje, a világ minden részén mások a megoldások. A világkiállítás ezért az évszázadok alatt felhalmozott vadászati tudás mellett a környezetvédelmi tapasztalatok bemutatását is feladatának tekinti. Az előadások a World Conservation Forum színpadán végigkísérik az egész világkiállítást - tette hozzá.

A felvezető rendezvények, látványosságok már majdnem 600 ezer érdeklődőnél tartanak szavai szerint, és több mint 30 ezer iskolás regisztrált már a kiállításra. Várakozása szerint a programok nemcsak a vadászattal foglalkozók, hanem minden látogató, így a családok és a gyermekek számára is különleges élményt jelentenek majd.

A beszélgetésen Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes úgy nyilatkozott, hogy a vadászat nem pusztán az ebben részt vevők magánügye, hiszen a vadászati turizmus jelentős bevételt hoz, és általában a szegényebb térségekbe visz fizetőképes vendégeket.

Kovács Zoltán, az Egy a természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos, nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, producer beszél a Fekete István életét feldolgozó, A bereki ember című dokumentumfilm díszbemutatóján az Uránia Nemzeti FilmszínházbanForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A vadászati világkiállítást pedig - mint fogalmazott - Magyarország világszintű bemutatkozási lehetőségének tekinti a kormány. Az esemény rangját jól mutatja, hogy az előző, 1971-es budapesti rendezvényre Kádár János is konszolidálni igyekezett nemzetközi kapcsolatait, az emigráció sok tagja ekkor látogathatott haza először - tette hozzá.

Azt ugyanakkor visszautasította, hogy 50 évvel később bárki politikai ügynek tekintse a rendezvényt. Kifogásolta többek között, hogy a Hungexpo felújítását az ellenzék a világkiállítás költségeibe számolja bele, és nem szól arról, hogy a korábbi állapot régóta nem tette már lehetővé jelentős rendezvények befogadását. Elsősorban Budapest fogja a hasznát élvezni annak az évi több száz rendezvénynek, amely mostantól megvalósulhat a vásárvárosban, ezért is érthetetlen a főpolgármester ellenkezése - fogalmazott.

Semjén Zsolt arra számít, hogy a világkiállítás a kísérő rendezvényekkel együtt legalább 1 millió látogatót fogad majd az október 14-i zárásig, így az augusztus 20-i ünnepségsorozattal és az Eucharisztikus Kongresszussal együtt jelentős mértékben járul hozzá a járvány utáni nyitáshoz.