Habár a La Palma-szigeti vulkánkitörés során már több száz ház vált a romok martalékává, a csodával határos módon egy mégis megúszni látszik a természeti katasztrófát, és már el is nevezték csodaotthonnak. A The Guardian beszámolt a részletekről.

Mint egy rajzfilmház a saját esőfelhőjével, úgy élte túl eddig egy kanári-szigeteki otthon a La Palma szigeten történt vulkánkitörésből kiáramló lávafolyamot, körülötte mindenütt az elszenesedett, fekete táj látható.

Az épületet a borzasztó pusztítást nyomon követő közösségi média felhasználói elnevezték csodaotthonnak. Tulajdonosai, egy nyugdíjas dán házaspár, akik nem tartózkodnak a szigeten, a házat építő Ada Monnikendam szerint "hihetetlenül megkönnyebbültek, hogy otthonuk még áll".

"Mindannyian sírni kezdtünk, amikor elmondtam nekik [a tulajdonosoknak], hogy szeretett házuk épségben maradt" - mondta Monnikendam az El Mundónak.

Légi felvétel a Cumbre Vieja tűzhányó lávafolyama által körülvett házról a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek La Palma nevű szigetén 2021. szeptember 23-ánForrás: MTI/AP/Emilio Morenatti

A ház El Paraísóban található, ahol a vulkán az otthonok több mint felét és a helyi iskolát is megsemmisítette.

Érdekes módon a házaspár kifejezetten a vulkanikus táj miatt választotta La Palma szigetét – mesélte Monnikendam az El Mundónak, majd hozzátette: szomorú, hogy a ház egyedül van a sorscsapással szemben, anélkül, hogy bárki is tudna róla gondoskodni.A láva előrenyomulása a szigeten csütörtökön jelentősen lelassult, ami felvetette a félelmet, hogy az elkövetkező napokban az olvadt kőzet még jobban szétterjedhet, és még nagyobb pusztítást okozhat ahelyett, hogy csak a tengerbe ömlene - jelentette az Associated Press.

Az egyik hatalmas, 600 méter széles lávafolyó óránként négy méteres sebességre lassult szerdán, de hétfőn, egy nappal a La Palma-i kitörés után, ugyanez a lávafolyó még óránként 700 méteres sebességgel robogott.

Maria Jose Blanco, a Kanári-szigeteken működő National Geographic Institute vezetője elmondta, hogy La Palma szigetén a szeizmikus aktivitás most "alacsony", de az olvadt kőzet továbbra is kilökődik a vulkánból.A hatóságok szerint a láva helyenként akár 15 méter magasra is emelkedhetett. Péntekre virradóra már 166 hektárt borított be, és mintegy 350 házat nyelt el.