Egy csodaotthon, amely megúszta a vulkánkitörést a Kanári-szigeteken

La Palma,Cumbre Vieja tűzhányó lávafolyam, Vulkánkitörés Kanári-szigetek, láva, vulkán, Spanyolország
La Palma, 2021. szeptember 23. Légi felvétel a Cumbre Vieja tűzhányó lávafolyama által körülvett házról a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek La Palma nevű szigetén 2021. szeptember 23-án. A földrengések, lávafolyamok, mérgező gázok, vulkáni hamu és savas eső veszélye miatt a sziget lakói közül már több mint hatezer embert kimenekítettek otthonából. A vulkánkatasztrófák elleni kanári-szigeteki projekt vezetője szerint várhatóan a lávafolyam rövidesen eléri az Atlanti-óceánt. Az 1000 Celsius-fokot meghaladó hőmérsékletű láva és a víz találkozása robbanásokat okozhat, és mérgező gázfelhők keletkezhetnek. MTI/AP/Emilio Morenatti
Vágólapra másolva!
Habár a La Palma-szigeti vulkánkitörés során már több száz ház vált a romok martalékává, a csodával határos módon egy mégis megúszni látszik a természeti katasztrófát, és már el is nevezték csodaotthonnak. A The Guardian beszámolt a részletekről.
Vágólapra másolva!

Mint egy rajzfilmház a saját esőfelhőjével, úgy élte túl eddig egy kanári-szigeteki otthon a La Palma szigeten történt vulkánkitörésből kiáramló lávafolyamot, körülötte mindenütt az elszenesedett, fekete táj látható.

Az épületet a borzasztó pusztítást nyomon követő közösségi média felhasználói elnevezték csodaotthonnak.

Tulajdonosai, egy nyugdíjas dán házaspár, akik nem tartózkodnak a szigeten,

a házat építő Ada Monnikendam szerint "hihetetlenül megkönnyebbültek, hogy otthonuk még áll".

"Mindannyian sírni kezdtünk, amikor elmondtam nekik [a tulajdonosoknak], hogy szeretett házuk épségben maradt" - mondta Monnikendam az El Mundónak.

Légi felvétel a Cumbre Vieja tűzhányó lávafolyama által körülvett házról a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek La Palma nevű szigetén 2021. szeptember 23-án Forrás: MTI/AP/Emilio Morenatti

A ház El Paraísóban található, ahol a vulkán az otthonok több mint felét és a helyi iskolát is megsemmisítette.

Érdekes módon a házaspár kifejezetten a vulkanikus táj miatt választotta La Palma szigetét – mesélte Monnikendam az El Mundónak, majd hozzátette:

A láva előrenyomulása a szigeten csütörtökön jelentősen lelassult, ami felvetette a félelmet, hogy az elkövetkező napokban az olvadt kőzet még jobban szétterjedhet, és még nagyobb pusztítást okozhat ahelyett, hogy csak a tengerbe ömlene - jelentette az Associated Press.

Az egyik hatalmas, 600 méter széles lávafolyó óránként négy méteres sebességre lassult szerdán, de hétfőn, egy nappal a La Palma-i kitörés után, ugyanez a lávafolyó még óránként 700 méteres sebességgel robogott.

Maria Jose Blanco, a Kanári-szigeteken működő National Geographic Institute vezetője elmondta, hogy

La Palma szigetén a szeizmikus aktivitás most "alacsony", de az olvadt kőzet továbbra is kilökődik a vulkánból.

A hatóságok szerint a láva helyenként akár 15 méter magasra is emelkedhetett. Péntekre virradóra már 166 hektárt borított be, és mintegy 350 házat nyelt el.