Az aranyat napjainkban sokkal változatosabb felhasználói és befektetői réteg vásárolja, mint a történelemben bármikor. A kereslet több szektorban van jelen: az ékszerpiacon, a központi bankoknál (aranytartalékok), befektetési célú fizikai aranyeszközök kezelőinél, ETF-eknél (tőzsdén kereskedett befektetési alapok), sőt, a technológiai szektorban (áramkörökben) is szükség van az aranyra. Ezért is meglepő lehet az adat, hogy 2020-ban mindössze három ország - Kína, Ausztrália és Oroszország - adta a globális aranytermelés 31 százalékát.

A hetvenes évek eleje óta az évente megtermelt arany mennyisége megháromszorozódott, az évente vásárolt arany mennyisége pedig megnégyszereződött. Tavaly viszont a koronavírus-járvány miatti leállások  csökkentették a globális aranytermelést, így nem volt meglepetés, hogy 2020 augusztusban a fém ára rekordot döntött és unciánként meghaladta a 2000 dollárt (600 ezer forint). 

Egy férfi aranyérceket szállít egy kínai aranybányában. Zhaoyuan városa az ország egyik aranytermelő bázisaként ismert. Kína már több éve a világ legnagyobb aranytermelője.Forrás: Getty Images/Hong Wu

A globális aranytermelés országonként 2020-ban

A bányászok és feldolgozók 2020-ban összesen 3.241 tonna aranyat termeltek ki, ami 3 százalékos csökkenést jelentett a 2019-ben kitermelt 3300 tonnához képest. Az alábbi táblázatban az a tíz ország található, amelynek a legtöbb aranyat köszönhette a világ a tavalyi esztendőben:

Forrás: Origo
  • A csúcstartó immár évek óta Kína. Ráadásul 2020-ban az aranyékszerek iránti globális kereslet 30 százalékát ez a kontinensnyi ország adta, ami még tovább ösztönözte a helyi bányászatot.
  • Az Egyesült Államok 190 tonna aranyat szállított 2020-ban, amelynek nagy része a nevadai bányákból származik. A Barrick Gold, a világ legnagyobb aranybányászati vállalata 2020-ban nagyjából 85 tonnát, vagyis az amerikai arany 45 százalékát szállította.
  • Indonézia a hetedik helyen áll a tavalyi listán, részben a Grasberg-bánya, a világ egyik legnagyobb aranybányája miatt, amely 1990 óta több mint 1500 tonna, vagyis 53 millió uncia aranyat termelt.
A képen a Barrick Gold, a világ legnagyobb aranybányászati vállalatának nevadai bányája látható. A társaság 2020-ban nagyjából 85 tonnát, vagyis az amerikai arany 45 százalékát állította elő.Forrás: Barrick Gold Corporation

Mennyi arany van még a föld alatt?

Az összes valaha kibányászott arany 201.296 tonna, míg az Arany Világtanács adatai azt mutatják, hogy a még föld alatt megbúvó tartalék - a tavaly év végi becslések szerint- csupán 50.000 tonnát tesz ki. A jelenlegi termelési arányok mellett ez a nemesfém mennyiség kevesebb, mint 16 évig tartana ki. Ugyanakkor 2020-ban mintegy 2,9 milliárd dollárnyi (887 milliárd forint) összeget fektettek a különféle aranykutatási és bányafejlesztési projektekbe, amelyek eredménye tovább növelheti a becsült globális aranykészletet.