Erős kilengések után csaknem 10 százalékos mínuszban zártak a China Evergrande kínai cégcsoport elektromos autókat gyártó leányvállalatának részvényei a hongkongi tőzsdén hétfőn, miután a cég arra figyelmeztetett, hogy súlyos likviditási nehézségekkel küzd, és bizonytalan a jövője gyors készpénzinjekció híján.

A China Evergrande New Energy Vehicle Group péntek este megerősítette, hogy forráshiány miatt felfüggesztett egyes kifizetéseket, köztük a munkavállalói bérekét, illetve egyes beszállítói tartozásokét. A vállalat közölte, hogy tárgyal potenciális befektetőkkel bizonyos projektekről, illetve eszközök eladásáról pénzforgalmi problémáinak kezelésére.

Bár az elektromos autókat gyártó leányvállalat az ingatlanfejlesztő cégcsoport kisebb eleme, likviditási gondjai árulkodóak a második legnagyobb kínai ingatlanfejlesztő Evergrande helyzetét illetően.

A China Evergrande konglomerátum 305 milliárd dolláros tartozást halmozott fel. Múlt csütörtökön elmulasztotta az egyik dollárkötvénye után járó kamatok, összesen 83,5 millió dollár kifizetését, ráadásul makacsul hallgat a vállalatvezetés, így nem tudni, hogy a 30 napos türelmi idő alatt teljesíti-e kötelezettségét, vagy a külföldi befektetők hoppon maradnak és kénytelenek lesznek nagy veszteségeket elkönyvelni.

Légifelvétel az Evergrande kínai ingatlanfejlesztő csoport új, épülő projektjéről PekingbenForrás: MTI/AP/Wayne Zhang

A következő nagy próbatétel a héten esedékes: szerdán egy 2024 márciusában lejáró, 9,5 százalékos kamatozású dollárkötvény után kellene 47,5 millió dollárt kifizetni a befektetőknek.

Ha a China Evergrande nem fizet a türelmi időn belül, törlesztési csődbe kerül, aminek súlyos hatásai lehetnek a kínai gazdaságra, de egyes félelmek szerint a globális pénzügyi rendszerre is.

Kyle Rodda, az IG Markets brit online brókercég elemzője szerint a a piacok már beárazták annak valószínűségét, hogy az Evergrande összeomlása globális válságot okozhat, a múlt hét elejére jellemző sokk és félelem már elmúlt. Hozzátette, a piacok immár arra készülnek, hogy a vállalat elbukik, de azt nem fogják hagyni, hogy az összeomlás súlyos kockázatokat jelentsen a kínai pénzügyi rendszerre, vagy hatása legyen a globális piacokra.

A China Evergrande hónapokkal ezelőtt került nehéz helyzetbe annak nyomán, hogy a kínai kormányzat 2017 óta egyre szigorítja az ingatlanszektor szabályozását az adósságállomány és a spekuláció növekedésének megfékezésére. A pekingi kormány mentőövet dobhatna a vállalatnak, de elemzők ezt a lehetőséget tartják a legkevésbé valószínű forgatókönyvnek.

Cégtábla a China Evergrande kínai ingatlanfejlesztő csoport hongkongi székháza bejáratánálForrás: MTI/EPA/Jerome Favre

A JPMorgan amerikai bankház elemzői arra számítanak, hogy a kínai döntéshozók az erkölcsi kockázat csökkentését szem előtt tartva lehetővé teszik az ingatlanszektor adósságállományának leépítését, de mint hozzátették, bíznak abban, hogy "aktívan kezelik az átstrukturálást és hatékonyan fékezik a pénzügyi tovagyűrűzést".

A kínai központi bank hétfőn nettó 100 milliárd jüan (15,5 milliárd dollár) értékben ismét készpénzt juttatott a bankszektorba, miután a múlt héten január óta nem látott mértékű, nettó 320 milliárd jüan extra likviditást biztosított repo ügyeletek keretében. Ez a piacok támogatásának jeleként értékelhető.
A China Evergrande New Energy Vehicle Group 9,42 százalékos mínuszban, 2,02 hongkongi dolláron zárta a kereskedést hétfőn, míg az anyavállalat árfolyama 7,63 százalékos pluszban, 2,54 hongkongi dolláron zárt.