Ismét magyar tulajdonba kerülhet egy történelmi Ganz-gyár

Vágólapra másolva!
A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. nyilvános aukció keretében megvásárolta a tápiószelei Ganz-gyárat és az ahhoz tartozó eszközállományt. Így a vállalat hamarosan tulajdonosként támogathatja a nagy múltú üzem tevékenységét. A társaság 2020 szeptembere óta bérlői minőségben biztosítja a gyár működését, miután tavaly júliusban felszámolási eljárás indult az üzem korábbi tulajdonosával, a CG Electric Systems Hungary Zrt.-vel szemben - olvasható közleményükben.
Vágólapra másolva!

Hamarosan újra hazai tulajdonba kerülhet a tápiószelei Ganz-gyár, miután a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. nyertes ajánlatot tett a felszámolás alatt lévő CG Electric Systems Hungary Zrt. eszközállományával kapcsolatos nyilvános aukción. Az árverést a tápiószelei és szolnoki üzem épületeire, valamint a bennük lévő gépekre és berendezési eszközökre a korábbi tulajdonos kijelölt felszámolóbiztosa, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. hirdette meg augusztus 27-én.

– mondta Jan Prins, a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. ügyvezető igazgatója.

Az üzem 2006 és 2020 között állt az indiai székhelyű ComptonGreaves cégcsoport érdekeltségében.

Az egyre nehezebb gazdasági helyzet, az anyavállalatnál felmerült csalási ügy és a koronavírus gazdasági hatásai következtében a CG Electric Systems Hungary Zrt.-vel kapcsolatban 2020 júliusában felszámolási eljárás indult.

A vállalatot ezt követően egy kormányrendelet stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánította, ezzel speciális védelmet nyújtva a cég számára a csőd- és felszámolási eljárásban.

Ganz transzformátor Forrás: Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft.

A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. több mint 200 korábbi dolgozó munkahelyét óvta meg a térségben azzal, hogy az üzem bérlőjeként 2020 szeptemberében újraindította a termelést, majd – új munkaszerződésekkel – megállapodott a gyár korábbi munkavállalóival a folytatásról.

A magyar tulajdonú vállalat továbbra is elkötelezett a több mint 140 éves múltra visszatekintő Ganz-gyár stabil finanszírozási és termelési hátterének biztosítása, vevői és a szállítói kapcsolatainak helyreállítása, középtávon pedig a Ganz márkanév hazai és nemzetközi szintű megerősítése mellett.

„Mostantól még nagyobb figyelmet szentelhetünk üzleti céljaink elérésére: a tradíciót és az innovációt szem előtt tartva törekedni fogunk exporttevékenységünk fellendítésére, a Ganz brand nemzetközi szintű felvirágoztatására"– foglalta össze az üzemmel kapcsolatos terveket Jan Prins.