Hőszivattyú vásárlására és telepítésére is felhasználható az otthonfelújítási támogatás. Úgy jár a legjobban, ha ezt napelemes rendszerrel kombinálja, így könnyen megvalósítható a nullaforintos rezsi- tanácsolja az ingatlanbazar.hu. Profi tipp a bolygó és a megtakarítások rajongóinak!

Az energiahatékonyság jegyében július 1-től legalább 25 százalékban olyan megújuló energiaforrást kell biztosítani az új építésű ingatlanoknál, amely az épületben keletkezik, az ingatlanról származik vagy a közelben áll elő. A közel nulla energiaigényű épületek követelményszintjét nemcsak az új építésű, hanem a jelentős felújításon áteső, meglévő épületnek is el kell érnie.

Aki komoly felújításban gondolkodik, annak kapóra jön az otthonfelújítási támogatás, amely igényelhető fűtés-korszerűsítésre, valamint hőszivattyú vásárlására és telepítésére is.

Forrás: Ingatlanbazár

Miért a hőszivattyú?

"Egyik fontos tulajdonsága, hogy a természetben megtalálható és ingyen elérhető energiákat hasznosítja, ezért napjaink leggazdaságosabb, leghatékonyabb és a leginkább környezettudatos fűtési, hűtési, illetve melegvíz-készítési megoldásának tekinthető. E rendszer 3–5-ször hatékonyabb a fosszilis tüzelőanyagot használó kazánoknál. Mivel a környezeti hőt hasznosítja, gazdaságos megoldás" – magyarázza az Ingatlanbazárnak Tornyi Koppány, a Dél-Alföldi Klíma Kft. ügyvezetője.

A levegő-víz hőszivattyú működési elve egyszerű: a kültér levegőjéből kinyert hőenergiát átadja a hűtőközegként fellépő víznek, amely a padlót, a falakat és a mennyezetet is fűtheti. Környezetkímélő, mert ez az energia-újraforgatás egy kilowatt villamos energiából négy kilowatt fűtési energiát képez. A maximálisan elérhető vízhőmérséklet 65 Celsius fok, ezért a rendszer csatlakoztatható padlófűtési rendszerekhez, radiátorokhoz is.

Fűt, hűt

A hőszivattyú mobilalkalmazáson keresztül is beállítható. Egyszerűen telepíthető, könnyű irányítani, és a legmagasabb energiahatékonysággal járó kényelmet nyújtja a hétköznapokban. Beltéri egységei kis helyigényűek, ezért konyhabútorba vagy háztartási helyiségbe, mosókonyhába vagy kamrába is könnyedén elférnek.

Az Ingatlanbazár cikke kitér az alternatív lehetőségekre is: ha arra alkalmas hőleadó felületek vagy például klímaberendezés kapcsolódik a rendszerhez, akkor egyúttal a nyári időszak hűtési üzeme is megoldott, a rendszer hűtésre is használható: Ilyenkor a hőenergia az ellenkező irányba áramlik, a hőt elvonja a tértől és a levegőbe, vízbe, talajba juttatja. Tervezéskor arra kell figyelni, hogy a kültéri egységnek és a hőleadó csőrendszer kiépítéséhez elegendő hely álljon rendelkezésre.

A hőszivattyút jól megtervezett napelemes rendszerrel kombinálva gyakorlatilag nullára hozható ki egy családi ház rezsije.

IllusztrációForrás: Ingatlanbazár

Az anyagiakról

"A napelemes és a hőszivattyús rendszer kiépítési költsége nagyjából megegyezik, körülbelül 2,5–3 millió forintból valósítható meg. Így a 3 + 3 millió forintos állami támogatás maximálisan kihasználható" – tájékoztatja az ingatlanos portált Tornyi Koppány, hozzátéve: a 75 százalék anyagköltséghez 25 százalék munkadíj társul, ezzel teljesül a pályázati feltétel.

A szakember szerint a januárban elindult otthonfelújítási támogatás miatt egyértelműen megnövekedett az érdeklődés a hőszivattyú és a klímaberendezések iránt.