A skót Glenfiddich whiskymogul előállt egy rendkívül józan ötlettel:
teherautóflottájukat áthangolják, hogy a whiskygyártás után megmaradt hulladékból készített alacsony károsanyag kibocsátással rendelkező biogázzal működjenek.
A malátázás során felhasznált árpaszemekből (draff) olyan új bioüzemanyagot állítanak elő, ami alkalmas arra, hogy ezután az autókat táplálhassák vele - írja a Magyar Mezőgazdaság.
Korábban magas fehérjetartalmú takarmány készült belőle a szarvasmarhák részére, ezen túl viszont egy anaerob emésztőberendezésben baktériumok segítségével biogázzá alakítják. Jelenleg három átalakított teherautójuk rója a vidéket whiskyvel tuningolva, miközben hirdeti a vállalat filozófiáját, és már speciális töltőállomásokat is létesítettek számukra.
Az anyavállalat, a William Grant & Sons által kifejlesztett egyedülálló technológiát használva ezentúl minden teherautójuk 250 tonnával kevesebb szén-dioxidot fog kipöfékelni.
Tehát a biogáz használatával 95 százalékos csökkenés érhető el a CO2-kibocsátásban a dízelhez és a többi fosszilis üzemanyaghoz mérve, és akár 99 százalékkal mérséklődhet a további káros részecskék (üvegházhatású gázok) mennyisége.
Hazánkban a magyarbólyi pálinkafőzde, a Villányi Pálinka már tervbe vette a lepárlás után visszamaradó üledék biogáz-fermentorban történő átalakítását, míg a maradvány a komposztáló telepükre kerülne.