Egy skóciai lepárlóban whiskyvel hajtják az autókat, azok mégsem lesznek részegek tőle

Glenfiddich whisky, alkohol, ital, 
 Bucharest,,Romania,-,August,5,,2021:,Illustrative,Editorial,Image,Of symbol,distillery,glenfiddich,illustrative editorial,bottle,logo
Bucharest, Romania - August 5, 2021: Illustrative editorial image of a single malt Glenfiddich scotch whisky bottle next to a glass on counter in a pub.
Vágólapra másolva!
Becsíphet az autónk, ha túl sokat tankolunk? Az attól is függ, hogy miből. De amíg számunkra továbbra is tilos, addig gépjárműveink nyugodtan leguríthatnak néhány korty whiskyt vagy pálinkát indulás előtt, sőt, ettől indulnak be igazán. Aggodalomra semmi ok, az autók nem fognak részegen garázdálkodni tőle.
Vágólapra másolva!

A skót Glenfiddich whiskymogul előállt egy rendkívül józan ötlettel:

teherautóflottájukat áthangolják, hogy a whiskygyártás után megmaradt hulladékból készített alacsony károsanyag kibocsátással rendelkező biogázzal működjenek.

A malátázás során felhasznált árpaszemekből (draff) olyan új bioüzemanyagot állítanak elő, ami alkalmas arra, hogy ezután az autókat táplálhassák vele - írja a Magyar Mezőgazdaság.

Jelenleg a cég három átalakított teherautója rója a vidéket whiskyvel tuningolva Forrás: shutterstock

Korábban magas fehérjetartalmú takarmány készült belőle a szarvasmarhák részére, ezen túl viszont egy anaerob emésztőberendezésben baktériumok segítségével biogázzá alakítják. Jelenleg három átalakított teherautójuk rója a vidéket whiskyvel tuningolva, miközben hirdeti a vállalat filozófiáját, és már speciális töltőállomásokat is létesítettek számukra.

Az anyavállalat, a William Grant & Sons által kifejlesztett egyedülálló technológiát használva ezentúl minden teherautójuk 250 tonnával kevesebb szén-dioxidot fog kipöfékelni.

A Glenfiddich whiskylepárló üzem Forrás: Hemis via AFP/Rieger Bertrand

Tehát a biogáz használatával 95 százalékos csökkenés érhető el a CO2-kibocsátásban a dízelhez és a többi fosszilis üzemanyaghoz mérve, és akár 99 százalékkal mérséklődhet a további káros részecskék (üvegházhatású gázok) mennyisége.

Hazánkban a magyarbólyi pálinkafőzde, a Villányi Pálinka már tervbe vette a lepárlás után visszamaradó üledék biogáz-fermentorban történő átalakítását, míg a maradvány a komposztáló telepükre kerülne.