A Rolls-Royce gyárthat motorokat az amerikai légierő B-52-es bombázórepülőinek. A brit vállalat ezzel egy potenciálisan 2,6 milliárd dolláros üzletet nyert el.

A brit Rolls-Royce bejelentette, hogy őt választották ki arra, hogy motorokat gyártson az amerikai légierő B-52-es Stratofortress bombázórepülőihez. A szerződés összesen akár 2,6 milliárd dolláros üzletet jelenthet a vállalat számára – írja a Reuters.

Az F-130-as motorokat a Rolls-Royce indianapolisi üzemében gyártják majd. Az eredeti, hatéves szerződésben foglalt megbízás 500 millió dollárt tesz ki, amely hosszabb távon 2,6 milliárd dollárra emelkedhet.

A hírre a Rolls-Royce részvényárfolyama 5 százalékot emelkedett, és 2020 júniusa óta nem látott szintre erősödött.

A Rolls Royce gyárthat új motorokat a B-52-es nehézbombázó repülőgépekbeForrás: Tsgt Robert Horstman

Az üzlet értelmében a Rolls-Royce lecseréli a nukleáris fegyverek szállítására is képes B-52-esek Pratt motorját, melyet az 1960-as évek óta használnak, és amelyeket 2030-ra terveznek kivonni. A repülőgépeket gyártó Boeing integrálni fogja az új motorokat a gyártási folyamatba, az első tesztekre pedig 2025-ig kerül majd sor.

A Rolls-Royce közölte, hogy az F-130-as motorok jelentősen növelik majd az energiahatékonyságot, míg az amerikai fél közlése szerint a hatótávolság is megnő majd, a fenntartási költségek pedig csökkennek.