Rendben lezajlott a próbaterhelés az M44 gyorsforgalmi út új Tiszaugi hídjánál - derült ki a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. közleményéből. A Duna Aszfalt kivitelezésében készülő projekt Tiszakürt-Lakitelek szakaszát várhatóan decemberben helyezik forgalomba.

A 44. sz főútról is jól látható az M44 gyorsforgalmi út Tiszakürt-Lakitelek közötti szakaszának leglátványosabb műtárgya, az 556 méter hosszú új Tiszaugi-híd. Ahogy arról többször is írt az Origo, az új tiszaugi Tisza-hídnak olyan egyedülálló szerkezete lesz, amelyből Európában egyetlen sincsen, és a világon is csak néhány hasonló épült. A pilonok deformált ellipszis alakúak, ami nagyon egyedivé teszi a látványt, és a szerkezetet ekhós szekérhez teszi hasonlóvá.

A kivitelezés befejező fázisával kapcsolatban a Magyarépítők.hu kiemeli, hogy annak egyik legfontosabb momentuma az épülő híd próbaterhelése volt, ahol a műtárgy használatba vétel előtti teherbírását ellenőrizték. A próbaterhelés során statikus és dinamikus terhelést végeztek.

A képre kattintva tekintse meg galériánkat a terhelési próbáról:

A tiszaugi hidat várhatóan decemberben helyezik forgalombaForrás: magyarepitok.hu

A hídszerkezet különböző részein, elemein mérték az ezek hatására bekövetkező alakváltozásokat és az egyes szerkezeti elemekben keletkező feszültségeket: pl. a főtartó lehajlását, piloncsúcsok elmozdulását, szerkezet sajátfrekvenciáját, stb. 

A Tiszaugi-hídnál a statikus próbaterhelést 22, egyenként 38 tonna súlyú tehergépkocsival végezték, összesen 20 teherállás kombinációban.

A dinamikus terhelés során pedig két tehergépkocsi haladt át a hídon 5, 20, 40, 60 km/órás sebességgel. A NIF Zrt. beruházásainál a próbaterhelést a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszékének szakemberei végzik. 

A Tiszakürt-Lakitelek közötti 10,1 kilométeres szakasz műszaki átadás-átvételi folyamata októberben megkezdődik, a teljes szakasz forgalomba helyezése várhatóan decemberben történik meg.