Veszélyben lehetnek egy hazai áramszolgáltató ügyfelei

adathalászat sms
Az országot ellepték az SMS-ek. Csomagküldő szolgálat még sosem volt ilyen túlbuzgó, vagy csak sokat rendeltünk a karantén alatt? Mint kiderült, egészen más áll a háttérben. Itt az idő lerántani a leplet az adathalászatról!
Vágólapra másolva!
Csalók már nem csak a pénzintézeteken keresztül próbálnak szenzitív adatokhoz és főleg pénzhez jutni, hanem legújabban az MVM gáz- és áramszolgáltató nevével is visszaélnek, hivatali munkavállalónak adva ki magukat. A részleteket az MVM osztotta meg a honlapján.
Vágólapra másolva!

Az MVM a saját honlapján hívta fel a figyelmet a csalók áldatlan tevékenységére, és

kiemelten kérik ügyfeleiktől, hogy legyenek óvatosak.

Mint írják:

E-számla befizetése vagy személyes adatai megadása során mindig legyen elővigyázatos! Figyelmesen olvassa el a kapott e-mailt, és ha az abban szereplő adatok nem pontosak, vagy a levél helyesírási hibákat tartalmaz, illetve ha magyartalan, online programmal fordított (pl. ékezet nélküli) mondatokat talál benne, ne adja meg személyes vagy banki adatait! Ha olyan hivatkozást talál a levélben, amelynek a nevében nem a megszokott cím szerepel, ne kattintson rá!
Fontos megjegyezni, hogy bizalmas adatokat (pl. jelszavakat, személyes adatokat, banki azonosítót) nem kérünk e-mailben!"

Az MVM tanácsa a csalások kiküszöbölésére, hogy

mindig legyen gyanús, ha a számlaértesítés nem a megszokott időszakban érkezett, vagy a számla összege nem felel meg a fogyasztás alapján elvártnak.

Illusztráció Forrás: MVM Next Zrt./YouTube screenshot

Fontos tisztában lenni azzal is, hogy a hivatal mindig pdf formátumban csatolja az e-számlát a számlaértesítő üzenethez.

Az [email protected] és a [email protected] e-mail címek 2021. január elsejétől már nincsenek használatban, így ha ezekről a címekről érkeznek látszólagos számlaértesítők, azok minden bizonnyal adathalász-kísérletek.