Váratlanul behúzta a féket a kínai gyáripari aktivitás, ahogy egyre súlyosabbá kezd válni az országban az áramhiány, a nyersanyagárak pedig folyamatosan emelkednek. Az elemzők és a piaci szereplők pedig egyre jobban aggódnak a világ második legnagyobb gazdaságának állapota miatt.

Nagyon várták az elemzők a csütörtöki beszerzési menedzserindex (BMI) adatokat Kínából. A számokból pedig az derült ki, hogy a kínai gyáripari aktivitás váratlanul csökkenésnek indult szeptemberben, amire 2020 februárja óta nem volt példa. Vagyis utoljára akkor történt hasonló zsugorodás, amikor a koronavírus-járvány jelentős leállásokat eredményezett a kínai iparban – írja a The Guardian.

Az adatokból az látszik, hogy a gyáripari kibocsátás csökkenése elsősorban a magas energiaigénnyel működő szektorok lassulásának volt betudható. Ilyenek például a fém- vagy olajipari termékeket előállító cégek. Az alindexek arra utalnak, hogy a feldolgozóiparban egyaránt csökkentek az új belföldi és exportmegrendelések, valamint a foglalkoztatás is.

Az ipari aktivitást is visszafogja a kínai energiaválságForrás: Getty Images/Kevin Frayer

Az elemzők korábban arra számítottak, hogy a feldolgozóipari BMI 50,1 ponton áll majd, vagyis megmarad a növekedést jelző 50 pont feletti tartományban. Ehhez képest a valós adat végül 49,6 pont lett, vagyis világosan szűkülést jelez a mutató.

Noha ez az eredmény önmagában még nem lenne sokkoló, látni kell, hogy a tavaly óta a kínai gazdaság folyamatosan állt talpra. És noha az elmúlt hónapokban már látszódtak a lassulás jelei a feldolgozóiparban (részben az emelkedő költségek és az energiapiaci problémák miatt), a mostani zsugorodás mégis negatív meglepetés lehetett az elemzőknek.