Jelentősen lelassult a kínai ipar az energiaválság miatt

Kína autógyár
Workers install car parts at their assembly line in a factory in Qingdao, east China's Shandong province on July 15, 2015. China's GDP expanded 7.0 percent year-on-year in the second quarter, official data showed Wednesday, beating expectations as months of central bank policy stimulus helped put a floor under the world's second-largest economy. CHINA OUT AFP PHOTO
Vágólapra másolva!
Váratlanul behúzta a féket a kínai gyáripari aktivitás, ahogy egyre súlyosabbá kezd válni az országban az áramhiány, a nyersanyagárak pedig folyamatosan emelkednek. Az elemzők és a piaci szereplők pedig egyre jobban aggódnak a világ második legnagyobb gazdaságának állapota miatt.
Vágólapra másolva!

Nagyon várták az elemzők a csütörtöki beszerzési menedzserindex (BMI) adatokat Kínából. A számokból pedig az derült ki, hogy

a kínai gyáripari aktivitás váratlanul csökkenésnek indult szeptemberben, amire 2020 februárja óta nem volt példa.

Vagyis utoljára akkor történt hasonló zsugorodás, amikor a koronavírus-járvány jelentős leállásokat eredményezett a kínai iparban – írja a The Guardian.

Az adatokból az látszik, hogy a gyáripari kibocsátás csökkenése elsősorban a magas energiaigénnyel működő szektorok lassulásának volt betudható.

Ilyenek például a fém- vagy olajipari termékeket előállító cégek.

Az alindexek arra utalnak, hogy a feldolgozóiparban egyaránt csökkentek az új belföldi és exportmegrendelések, valamint a foglalkoztatás is.

Az ipari aktivitást is visszafogja a kínai energiaválság Forrás: Getty Images/Kevin Frayer

Az elemzők korábban arra számítottak, hogy a feldolgozóipari BMI 50,1 ponton áll majd, vagyis megmarad a növekedést jelző 50 pont feletti tartományban.

Ehhez képest a valós adat végül 49,6 pont lett, vagyis világosan szűkülést jelez a mutató.

Noha ez az eredmény önmagában még nem lenne sokkoló, látni kell, hogy a tavaly óta a kínai gazdaság folyamatosan állt talpra. És noha az elmúlt hónapokban már látszódtak a lassulás jelei a feldolgozóiparban (részben az emelkedő költségek és az energiapiaci problémák miatt), a mostani zsugorodás mégis negatív meglepetés lehetett az elemzőknek.