Egy lépéssel közelebb került a Multinational Sun Cable nevű ausztrál vállalat ahhoz, hogy megépítse a hatalmas megújuló energia projektjét. A világ egyik legnagyobb ilyen jellegű fejlesztése végül a tervek szerint 3,2 gigawatt tiszta energiát lenne képes eljuttatni Ausztráliából Szingapúrba. A project előzményeit az Origo ebben és ebben a cikkében mutatta be.

Az úgynevezett Australia-Asia PowerLink (AA PowerLink) nevű projekt a világ egyik legnagyobb fejlesztése lenne a tiszta energia területén, és a mögötte álló Multinational Sun Cable nevű ausztrál vállalat most egy lépéssel közelebb került a megvalósításához – írja a Mining.com.

A társaság ugyanis nemrég jelentette be, hogy Indonézia kormánya azt javasolta, hogy használják az indonéz felségvizeket az átviteli kábelek útvonalaként, az ország közlekedési minisztériuma pedig meg is adta az engedélyt arra, hogy felmérjék ennek a lehetőségét.

Az összesen 22 milliárd dollár értékű AA PowerLink projekt egyébként 12.000 hektáron helyezkedne el, és 17-20 gigawatt közti napenergia-kapacitást működtetne Ausztrália északi részén.

A projekt emellett globálisan is kiemelkedő energiatároló kapacitással rendelkezne, összesen 36-42 gigawattóra energiát lenne képes tárolni. A kábelek pedig észak felé haladnának a tengerpartig, aztán egy 4200 kilométeres víz alatti nagyfeszültségű egyenáram kábelrendszerhez csatlakoznának, amely néhány indonéz szigeten keresztül Szingapúrig vezetné az energiát. Az indonéziai beruházás értéke elérheti a 2 milliárd dollárt is.

Egyre közelebb került a megvalósításhoz a világ egyik legnagyobb tiszta energia projektjeForrás: AFP/Xinhua News Agency/Zhao Ge

A Sun Cable várakozásai szerint a projekt egyedül képes lenne biztosítani Szingapúr áramszükségletének 15 százalékát, 2028-tól. A terv az, hogy az ausztráliai energiatermelés már 2026-ban megkezdődne.

Emellett a projekt a tervek szerint évi 6 millió tonnával tudná csökkenteni az ázsiai ország szén-dioxid-kibocsátását, amivel Szingapúr teljesíteni tudná a 2030-ra kitűzött kibocsátás-csökkentési célját.

Összevetésképpen, ha az AA PowerLink megépülne, akkor majdnem tízszer akkora lenne, mint a világ jelenlegi legnagyobbjának számító 2,245 gigawattos Bhadla napelem farm Indiában, és több mint harmincszor nagyobb energiatároló kapacitással rendelkezne, mint a CEP Energy 1,2 gigawattos tárolókapacitása, amely várhatóan 2023-ban lép üzembe az ausztráliai Új-Dél-Walesben.