A kínai állami olaj- és gázipari vállalat, a China National Offshore Oil Corporation (CNOOC) a napokban megerősítette, hogy óriási tengeri olajlelőhelyet fedeztek fel a Bohai-öbölben.

Kína a világ második legnagyobb olajfogyasztó országa és globálisan a legnagyobb importőrnek számít. Így a legfrissebben felfedezett mélytengeri olajmező később jelentősen hozzájárulhat az ország energiabiztonságához, ami különösen nagy stratégiai jelentőséggel bír napjainkban, amikor a fekete arany világpiaci ára emelkedik, vagyis az import egyre költségesebb. 

A Bohai-tenger (Pohaj-tenger) vagy Bohai-öböl (Pohaj-öböl), a Sárga-tenger öbleForrás: Wikimedia/NormanEinstein

A mező várhatóan hatalmas olajforrás lesz a térségben, mégpedig sűrűség szerint a nehézolajok lelőhelye. A Kenli 6-1 olajmező a Bohai-tenger déli partjánál található, amelyen a felfedező kutat 1596 méter mélységbe fúrták és napi mintegy 1178 hordó olajat termelt.

A CNOOC Kína harmadik legnagyobb nemzeti olajipari vállalata a CNPC és a Sinopec után. Az 1982-ben alapított és Pekingi székhellyel rendelkező cég a Kínából származó olaj és földgáz kitermelésével, finomításával és forgalmazásával foglalkozik. A társaság bejelentette, hogy a sanghaji tőzsdén új részvényeket bocsát ki, és 35 milliárd jüan (1678 milliárd forint) összegyűjtését tervezi a jövőbeni olaj- és gázprojektek finanszírozására.  A CNOOC hongkongi tőzsdén jegyzett részvényei csütörtökön 8,70 dolláron (2690 forint) álltak részvényenként, tavaly óta 17,5 százalékot erősödve.

Az év elején a CNOOC már bejelentett egy másik nagyméretű olaj- és gázfelfedezést szintén a Bohai-öbölben, így a Bozhong 13-2 néven ismert, szénhidrogénben gazdag tengeri területtel együtt a térség Kína kőolajtermelésének egyik új központja lehet az elkövetkező években.

A 2021. február 20-án készült légi fotó a Bozhong 13-2 mezőt mutatja, amely a Bohai-tenger közepén találhatóForrás: Xinhua via AFP/Xinhua News Agency.All Rights Reserved/Tianjin Branch Of China National

Még az új mezők feltérképezése előtt, Kína több mint 25 milliárd hordó bizonyított olajtartalékkal rendelkezett, amivel a 14. helyet foglalta el az országok rangsorában, de ez a sorrend most jelentősen átrendeződhet tekintve, hogy csak a bohai olajmezők a becslések szerint 100 millió tonna olajjal és földgázzal megegyező geológiai tartalékot rejtenek.