Az NHP Zöld Otthon Program már a Magyar Bankholding tagbankjainál is elérhető

lakás, lakáshitel, hitel, a legfőbb tulajdon a lakás
Illusztráció
Vágólapra másolva!
A Magyar Bankholdinghoz tartozó hitelintézeteknél is igényelhetők 2021. október 4-től az új NHP Zöld Otthon Program hiteltermékei. A program kedvező feltételekkel biztosít kölcsönt a Magyarország területén fekvő, energiahatékony, új lakóingatlan vásárlása, illetve építése céljából - olvasható a Magyar Bankholding közleményében.
Vágólapra másolva!

A Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank ügyfelei számára az elsők között érhető el az új zöld lakáshitel, az NHP Zöld Otthon Program (NHP ZOP) kínálatában, amelyet az MNB a Növekedési Hitelprogram részeként indít el 2021. október 4-től.

A program keretében a tagbankok lakossági ügyfelei kedvező, a teljes futamidő alatt legfeljebb 2,50 százalékos fix kamatozású lakáshitelt igényelhetnek.

A THM: 2,77 - 2,80 százalék.

Az ügyfél az NHP ZOP keretében nyújtott zöld lakáshitelhez otthonteremtési kamattámogatást (OTK-támogatás) is igénybe vehet, az OTK-támogatásra vonatkozó jogszabályban, valamint az NHP ZOPáltal meghatározott feltételek együttes teljesülése esetén. A zöld lakáshitel bruttó kamata 2,50 százalék, amelyhez a futamidő egésze alatt (a kamattámogatásra előírt feltételek teljesülése esetén) 2,50 százalékos otthonteremtési kamattámogatás is lehívható, így az ügyfél 0,00 százalékos kamattal juthat a hitelhez a jogszabályban foglaltak alapján két gyermek esetén legfeljebb 10 millió Ft, három vagy több gyermek esetén legfeljebb 15 millió forint összegben.

Lényeges, hogy az OTK-támogatással érintett zöld lakáshitel csak a CSOK közvetlen állami támogatás igénybevétele és az arra előírt feltételek teljesülése esetén igényelhető.

A THM: 0,03 - 0,10 százalék.

A két új, zöld hiteltermék egymástól függetlenül, önállóan, de együttesen is igénybe vehető.

Illusztráció Forrás: 123RF

A programban nyújtott zöld hitelek alapvetően a maximum évi 90kWh/m2 primer energiaigényű, legalább „BB" energetikai besorolású új lakóház vagy lakás vásárlására, építésére fordíthatók. A hitel legmagasabb összege 70 millió forint, amelyet együttes igénylés esetén maximális keretként kell érteni, vagyis az OTK-támogatással érintett zöld lakáshitel összege csökkenti a keretet és maximálja a kamattámogatás nélküli zöld lakáshitel igénybevehető összegét (pl. 15 millió forint OTK-támogatással érintett zöld lakáshitel + 55 millió forintzöld lakáshitel).

Mindkét hitelt legfeljebb 25 éves futamidővel lehet igényelni.

Az NHP Zöld Otthon Program a Magyar Nemzeti Bank zöld eszköztár-stratégiájának része, amely a zöld lakáshitelezés ösztönzését célozza. Ehhez a jegybank 200 milliárd forintos keretösszeget biztosít a hitelintézetek és a lakossági ügyfelek részére.

„A Magyar Bankholding nemcsak kiemelkedő pénzügyi szolgáltatásokat kíván nyújtani, hanem tevékenységével és termékeivel ösztönözni szeretné a felelősségvállalást és a fenntarthatóságot. Éppen ezért kiemelten fontos számunkra, hogy a már meglévő és új zöld hitelkonstrukciók révén támogassuk a környezettudatos megoldásokat, és bízunk abban, hogy ügyfeleink is szívesen élnek majd az NHP Zöld Otthon Program lehetőségével" – nyilatkozta Puskás András, a Magyar Bankholding kiemelt ügyekért, kormányzati kapcsolatokért, kommunikációért és ESG-fenntarthatóságért felelős vezérigazgató-helyettese.