Megmondták az évszámot, ameddig biztosan kitart a világ kőolajéhsége

olaj, olaj ipar, benzin, üzemanyag, stock, stockfotó, illusztráció, illusztrációs
Offshore oil and gas operations, production operator open valve to allow gases flowing to sea line pipe for sent gas crude oil to central processing platform, oil and gas maintenance and service work.
Vágólapra másolva!
A globális olajkereslet várhatóan jelentős növekedést mutat majd a következő néhány évben, és a világ olajéhsége még évtizedekig nem fog érdemben visszaesni – derül ki az OPEC jelentéséből. A szervezet úgy számol, hogy csak 2035 után jön majd el az olajkereslet tetőzése.
Vágólapra másolva!

A következő néhány évben jelentősen emelkedhet a világgazdaság olajkereslete, ahogy az országok folyamatosan állnak talpra a koronavírus-járványból – derül ki az OPEC friss világpiaci előrejelzéséből.

A szervezet úgy számol, hogy 2023-ban a globális olajkereslet napi 1,7 millió hordóval napi 101,6 millió hordóra emelkedhet.

Idén és jövőre szintén erősen bővülhet a globális olajéhség, ahogy a OPEC azt már korábban jelezte – írja az RT.com.

Az energia- és olajkereslet komolyan megugrott eddig 2021-ben, a tavalyi masszív visszaesés után – mondta az OPEC főtitkára, Mohammad Barkindo. Hozzátette, hosszú távon is tartós keresletnövekedésre számítanak.

Az OPEC szerint csak 2035 után fog tetőzni a globális olajkereslet Forrás: shutterstock

A távolabbi jövő tekintetében az OPEC úgy számol, hogy 2030-ra napi 106,6 millió hordó lehet a világ olajkereslete. Ez egyébként igen jelentősen, napi 11 millió hordóval marad el attól, amit az OPEC még 2007-ben prognosztizált 2030-ra. A jelentés kiemelte, a hosszú távú növekedést egyfelől visszafogja a távmunka folyamatos elterjedése, illetve az elektromos autók növekvő népszerűsége is.

Mindez azt jelenti, hogy 2035 után érheti el a tetőpontját a globális olajkereslet, vagyis onnantól már tartós csökkenés (vagy legalábbis stagnálás) jöhet.

Az OPEC most azzal kalkulál, hogy 2045-ben napi 108,2 millió hordó lehet a világpiaci olajigény, ami napi 900.000 hordós visszavágás a tavaly megfogalmazott előrejelzéshez képest.

Barkindo azonban hangsúlyozta, a kőolaj még jó ideig vezető pozícióban marad a globális energiamixben.