Oroszországban 20 éven belül aranyhiány léphet fel

arany, aranyipar, aranybányászat, aranyár, stock, stockfotó, illusztráció, illusztrációs
miner hand holding stones from another, gold mineral extraction, precious stone exploration concept.
Vágólapra másolva!
Különös figyelmeztetést adott ki a legnagyobb orosz aranykitermelő cég, a Polyus vezetője. Pavel Grachev ugyanis jelezte, ha a jelenlegi trendet nem tudják megfordítani az országban, akkor Oroszország 20 éven belül súlyos aranyhiánnyal nézhet szembe.
Vágólapra másolva!

A következő két évtized kritikusan fontos lehet az orosz aranykitermelés szempontjából – figyelmeztetett az ország legnagyobb aranykitermelő cégének, a Polyusnak a vezérigazgatója. Pavel Grachev ugyanis úgy látja, amennyiben a jelenlegi trend folytatódik, akkor az orosz aranytartalékok folyamatosan kimerülnek, a bányacégek erőforrásai pedig csökkennek.

Mindez pedig ahhoz vezethet, hogy Oroszország 20 éven belül súlyos aranyhiánnyal nézhet szembe

– idézi az RT.com Grachev következtetését.

A szakember szerint Oroszország jelenlegi kibányászható aranytartaléka összesen 8000 tonna körül áll, míg az éves kitermelés nagyjából 330 tonna. Ha tehát a jelenlegi tendenciák változatlanul fennállnak a jövőben, akkor a következő 1-2 évtizedben Oroszország strukturális aranyhiánnyal nézhet szembe. Grachev hangsúlyozta, a Polyusnak még 37 évre elegendő aranytartalékai vannak a bányáiban.

A következő évtizedekben komoly hiánnyal nézhetnek szembe az orosz aranybányák Forrás: AFP

A jelenlegi trendet azonban jól mutatja, hogy Oroszországban a kitermelt aranyforrások és a bányacégek portfóliójába tartozó készletek aránya az elmúlt években a felére (62 százalékról 30 százalékra) csökkent.

Grachev szerint a trend megfordításához szükség lenne a magánberuházások felpörgetésére, valamint a kutatás és a feltárás fokozására.

A Polyus egyébként az idei év elején jelentette be, hogy a koronavírus-járványból való talpra állás közben a cég fokozza a kitermelését a következő két évben. A bányacég emellett úgy számolt, hogy az idei évben lesz némi, nem jelentős visszaesése a kibocsátásban, azonban 2022-ben és 2023-ban már a reményeik szerint érezhető felpattanás jöhet.