Újabb nagy kínai ingatlanfejlesztő válhat fizetésképtelenné

Kína Shanghai ingatlan
--FILE--High-rise apartment buildings are pictured at a residential quarter in Shanghai, China, 9 September 2015. In a surprise move to improve Shanghai's competiveness, the mainland's most developed city has rolled out a controversial policy, reining in a real estate boom it blames for deterring foreign investment. City officials say they are serious about capping property price growth despite speculation national austerity measures will be eased to spur the sector amid the economic slowdown. "We must be fully aware of the task of controlling the property market and stand firm against a property bubble. We can't blindly follow others' steps in making real estate policies," Shanghai Communist Party boss Han Zheng told a government conference. "If we fail to control the property market, the whole city's competitiveness will be dented," he added. Shanghai officials believe high property prices have become a stumbling block to its rise as an international metropolis because expensive flats, 5 million yuan (US$787,000) for a two-bedroom home in the city centre is not unusual, are deterring workers from living there.
Vágólapra másolva!
Hétfőn már a Fantasia Holding sem fizette ki a 205 millió dolláros lejárt kötvényét és egy 108 millió dolláros hitelét - adta hírül a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A kínai Evergrandet követően a Fantasia Holding Group sem fizette vissza a hétfőn lejárt 205 millió dollár értékű kötvényét, és emellett még egy 108 millió dolláros hitelt sem, amellyel a Country Garden ingatlankezelő cégnek tartozik.

Az újabb rossz hír következtében egy évtizede nem látott magasságba emelkedtek az alacsonyabb hitelminősítésű kínai ingatlan vállalatok hozamfelárai.

A Fantasia a teljes piac szempontjából mérsékeltebb kockázatot jelent, ugyanis jóval kisebb, mint az Evergrande, és az adósságállománya „csupán" 12,9 milliárd dollár, ezzel szemben az Evergrandenak 304 milliárd – hívták fel a figyelmet az Equilor elemzői.

Illusztráció Forrás: Imaginechina/Weng Lei

A Sunac nevezetű Hongkongban jegyzett ingatlanfejlesztő árfolyama kedden 13 százalékot esett, miután október 11-én (hétfőn) lenne esedékes egy 100 millió dolláros kötvény utáni kamattörlesztése, azonban piaci pletykák szerint a Sunac is a helyi kormányerőktől kért segítséget.

Az Evergrande részvényei továbbra is fel vannak függesztve,

jó esetben az ebédszünet után indulhat újra a kereskedés, ekkor már több részletre is fény derülhet a tegnap a Hopson Developmentnek bejelentett jelentős értékesítési tranzakcióról.

A hongkongi Hang Seng ingatlan alindexe 2,2 százalékot esett kedden hajnalban. A kontinentális kínai tőzsdék azonban ezen a héten zárva tartanak.