Folyamatosan áll talpra a globális légi közlekedés, és bár még jövőre is nehéz éve lesz az iparágnak, 2022-ben már a cégek az idei veszteségeik jelentős részét ledolgozhatják – derül ki a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség friss jelentéséből.

A globális légi közlekedési szektor veszteségei jövőre megközelíthetik a 12 milliárd dollárt, ami bár elsőre nagyon nagy számnak tűnik, mégis azt jelzi, hogy az iparág folyamatosan áll talpra a koronavírus-járvány nehézségeiből. A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) által várt szám ugyanis azt jelentené, hogy a szektor ledolgozná az idei veszteségek 78 százalékát – írja a CNBC.

Az idei évre viszont a 300 légitársaságot tömörítő szervezet a korábban prognosztizáltnál rosszabb eredményt vár. Míg áprilisban az IATA úgy számolt, hogy 47,7 milliárd dollár lehet a 2021-es iparági bukás, most már 51,8 milliárd dolláros veszteséggel kalkulálnak erre az évre.

Lassan, de biztosan áll talpra a globális légi közlekedésForrás: AFP/Daniel Slim

Ez azonban már sokkal jobb eredmény a tavalyihoz képest, amikor a nettó veszteség elérte a 137,7 milliárd dollárt – ami szintén rosszabb volt az IATA által eredetileg várt, 126,4 milliárd dolláros veszteségnél.

Mindez azt jelenti, hogy az IATA számításai szerint a koronavírus-járvány összességében több mint 200 milliárd dollárt söpör ki a globális légiközlekedési szektorból. A szervezet ügyvezető igazgatója, Willie Walsh azonban most hangsúlyozta, a légi közlekedés már túl van a mélyponton, vagyis láthatóan megindult a fokozatos felívelés.

Az IATA előrejelzése alapján a szektor először 2023-ban produkálhat újra nyereséget. A teljes utasszám pedig jövőre elérheti a 3,4 milliárdot, szemben az idei évre várt 2,3 milliárddal.