Megdöbbentő tempóban nyitnak a magyarok digitális bankszámlákat

bankkártya, hitelkártya, elektronikus fizetés, vásárlás, stock, stockfotó, illusztráció, illusztrációs
Credit Card, Visa, Master Card
Vágólapra másolva!
Jelenleg a magyar felnőttek 19 százaléka rendelkezik digitális bankszámlával, ami 1.496.306 embernek felel meg. Ez a szám 2022 -re várhatóan eléri a 25 százalékot (2.025 817), 2026-ra pedig a 34 százalékot (2.694.463) – ez 15 százalékpontos növekedés az elkövetkező 5 évben. A további részletekről a finder.com számolt be.
Vágólapra másolva!

A kizárólag digitális bankok becsült száma

Kizárólag digitális bankok becsült száma Forrás: Finder

A digitálisan bankoló felnőttek becsült százaléka

A digitálisan bankoló felnőttek becsült százaléka Forrás: Finder

A férfiak nagyobb valószínűséggel rendelkeznek kizárólag digitális bankszámlával

A magyar férfiak nagyobb valószínűséggel rendelkeznek digitális bankszámlával, mint a nők: a férfiak 20 százaléka, míg a nők 18 százaléka állítja, hogy digitális bankszámlával rendelkezik.

Világszerte a férfiak körülbelül 2 százalékponttal nagyobb valószínűséggel rendelkeznek digitális bankszámlával, mint a nők, ami azt jelenti, hogy a férfiak és nők közötti 2 százalékpontos magyar nemi különbség éppen összhangban van a globális átlaggal.

A 65 évesnél idősebbek a legvalószínűbbek, hogy online bankolnak

A 65 év felettiek nagyobb valószínűséggel rendelkeznek digitális bankszámlával, 36 százalékuk aktív szolgáltatással rendelkezik.

Kizárólag digitális bankszámlával rendelkezők százaléka életkor szerinti megoszlásban Forrás: Finder

Melyik országban van a legtöbb kizárólag digitális banki szolgáltatást igénybe vevő ügyfél?

Brazíliában van a legtöbb kizárólag digitális banki szolgáltatást igénybe vevő ügyfél (32 százalék),

ezt követi Indonézia és Írország (egyenként 25 százalék), Vietnam (23 százalék), valamint Svájc és Lengyelország (egyenként 22 százalék). A spektrum másik végén az Egyesült Államokban a legkisebb a kizárólag digitális bankszámlával rendelkező felnőttek aránya (6 százalék), ezt követi Kanada (9 százalék), Finnország, Dánia és Mexikó (egyenként 11 százalék).

A kizárólag digitális bankszámlával rendelkezők száma várhatóan Mexikóban fog a legnagyobb mértékben megugrani, a következő öt évben 20 százalékpontos növekedéssel. Brazíliában, Vietnamban, Malajziában és a Fülöp -szigeteken is nagy ugrás várható a digitális bankszámlával rendelkezők körében, 18 százalékponttal.

A felnőttek százalékos aránya, akik kizárólag digitális bankszámlával rendelkeznek 2021-ben, és azok aránya, akiknek 2026-ig lesz Forrás: Finder

Elvesztették-e ügyfeleiket a kizárólag digitális bankok a COVID-19 következtében?

A Finder a jelen tanulmányhoz 30 országot vizsgált, 2020-ban ugyanezt a felmérést 12 országban és régióban végezte el. Érdekesség, hogy ebből a 12 országból 6-ban csökkent azoknak a felnőtteknek a száma, akik azt mondták, hogy kizárólag digitális bankszámlájuk van.

Németországban volt a legnagyobb, 9 százalékpontos csökkenés.

Hollandia a második legnagyobb, 7 százalékpontos csökkenést mutatta, míg Spanyolország és Mexikó szorosan követte 6, illetve 4 százalékponttal. Eközben az olyan országokban, mint Szingapúr és Malajzia, kisebb, 2 százalékpontos, illetve 1 százalékpont alatti csökkenés volt tapasztalható. A trenddel ellentétben Írországban a digitális bankszámlával rendelkező felnőttek aránya 2021-ben 10 százalékponttal, Brazíliában pedig 5 százalékponttal nőtt 2020-hoz képest.2026-ra azonban minden országban ismét növekedés várható. Világszerte átlagosan az emberek 28 százalékának lesz kizárólag digitális bankszámlája a következő 5 évben, szemben a 2021-es átlagos 17 százalékkal.

A férfiak vagy a nők rendelkeznek nagyobb valószínűséggel kizárólag digitális bankszámlával?

A megkérdezett 30 ország közül 19-ben a férfiak nagyobb valószínűséggel rendelkeznek kizárólag digitális bankszámlával. Ezek közül az Egyesült Arab Emírségekben, Brazíliában, Finnországban és Japánban volt a legnagyobb különbség a nemek között, egyenként 8 százalékpont.

Illusztráció Forrás: shutterstock

Eközben 9 országban a nők valójában nagyobb valószínűséggel rendelkeznek csak online bankszámlával. Ausztráliában 3 százalékpontos a nemek közti különbség a nők javára, míg Írországban és Kanadában 2 százalékpontos a különbség.