A koronavírus-járvány miatti egy év szünet után az idén ismét összeállították a világ legjobb ötven éttermét tartalmazó listát (The World's 50 Best Restaurants). Az Egyesült Királyságban székelő William Reed Media által 2002 óta közzétett rangsor első helyezettje idén sem okozott túl nagy meglepetést, az viszont már annál nagyobbat, hogy a dobogós versenyzők közül kettő is a dániai fővárosban található. Galériás összeállításunkban mutatjuk a toplistás gasztro-mennyországokat.

Az 1040 főből álló szakmai zsűri által odaítélt díjak átadására a hét elején a belgiumi Antwerpenben került sor. A világ legjobb éttermének a Nomát választották, míg a második helyezést a szintén koppenhágai Geranium kapta.

A Rene Redzepi séf által vezetett koppenhágai Noma az új stílusú északi konyhájáról, valamint a fermentált csemegéiről vált híressé, és 2010 óta ötödik alkalommal került az első helyre, azaz győzött a megmérettetésen. Az idelátogatók szezontól függően három - tenger csümölcseit, zöldségeket vagy vadhúst tartalmazó -, egyenként húsz fogásos menüsorból választhatnak. Az utóbbi, vadhúsos ételköltemény személyenként 2800 dán koronába kerül (kb. 135 ezer forint), a szomjas vendégnek azonban a hozzá illő borpárosításért még további 1800 dán koronát (87 ezer forint) kell fizetnie.

Az idei esztendőben egyértelműen Európa nyerte a versenyt, hiszen a rangos éttermek több mint fele ott található. Ázsia is különösen jól szerepelt, nyolc helyet foglalt el az ötvenből, közülük pedig a szingapúri Odette (8.) kapta a kontinens legmagasabb pozícióját. Galériás összeállításunkban megmutatjuk az első 15 díjazottat.

Kattintson a képre, hogy lássa a képes listát a nyertes éttermekről!

Kattintson a képre, hogy lássa a világ legjobbnak választott gasztroegységeit!Forrás: Shutterstock