A Wall Street üzleti tevékenységének - úgyis mint konkrét helyszín, és mint a pénzügyi élet egyik globális szimbóluma - nem pusztán az Egyesült Államok gazdaságára és a pénzügyi szektorra, de az egész világgazdaságra is jelentős hatása van. A vezető kereskedők és menedzserek hatalmas befolyással bírnak és óriási vagyonok fölött rendelkeznek. Épp ezért pénzügyi tekintetben is különösen kockázatos lehet, amikor ezek az emberek szexbotrányokba keverednek. Kiváltképp akkor, amikor ezzel mások pénzét is kockáztatják.

A ki-kirobbanó szexbotrányok már évtizedek óta tarkítják a Wall Street üzleti életének mindennapjait. Időnként, amikor ezek az általában kínos ügyek napvilágot látnak, hatalmas hírverést kapnak, hosszú időn át magukra irányítva a figyelmet. Igazán pikánssá azonban nem is okvetlenül azért, illetve nem akkor  válnak ezek az ügyek, amikor esetleg fény derül a szexuális vonatkozásuk egy-egy részletére. Hanem amikor napvilágot lát az, hogy a botránnyá terebélyesedő ügy szereplői bizalmas üzleti információkat szivárogtatnak ki, vagy épp vagyonokat tesznek kockára vágyaiktól vezérelve. Összegyűjtöttük a Wall Street legizgalmasabb szexbotrányait.

Bennfentes információk a pornósztárnak

James McDermott a Keefe Buryette & Woods befektetési cég vezérigazgatója. Sikeres üzletember, házas, két gyermeke van. Látszólag minden rendben volt életével, azonban 1999-ben mégis letartóztatták.

Egy befektetési cég vezetője bennfentes tippeket adott a pornósztár szeretőjénekForrás: shutterstock

A vád az volt, hogy öt különböző üzletről szivárogtatott ki bennfentes információkat a pornósztár szeretőjének, Kathryn Gannonnak. A szerető pedig a bennfentes tippek alapján 88.000 dollárt, mai árfolyamon számítva több mint 26 millió forintot keresett. McDermott végül három hónapot töltött börtönben és 25.000 dolláros bírságot kapott. Szabadulása után pedig eltiltották a professzionális befektetési tevékenységektől.

Szeretők szakmán belül

A szeretőknek kiszivárogtatott információk azonban még izgalmasabb témát szolgáltatnak, ha mindkét fél az üzleti életben dolgozik. Az IBM egyik korábbi vezetője, Robert Moffat ugyanis szintén bennfentes információkat adott át az állítólagos szeretőjének. Csak a szerető itt Danielle Chiesi, a New Castle Funds nevű befektetési cég tanácsadója volt.

Amikor az ügy bíróság elé került, további 12 érintett személyt vádoltak meg, beleértve Raj Rajaratnamot, a Galleon Group nevű hedge fund alapítóját. Rajaratnamot 14 vádpontban találták bűnösnek a bennfentes kereskedés kapcsán, és Chiesi is bűnösnek vallotta magát. Moffatot hat hónap börtönre ítélték, és 50.000 dolláros bírságot kapott.

Prostituáltak az irodában

Üzletileg kevésbé súlyos, ám igencsak kellemetlen eset volt, amikor 2006-ban hat női alkalmazott 1,4 milliárd dollárra, azaz mintegy 420 milliárd forintra (!) perelte a Dresdner Kleinwort nevű Wall Street-i bankot.

A Wall Streeten a befektetés és a szex kéz a kézben járForrás: NurPhoto/Nicolas Economou/NurPhoto/Nicolas Economou

A vád az volt, hogy a cég férfi dolgozói rendszeresen sztriptízbárokba vitték szórakozni az ügyfeleiket, ráadásul táncosnőket és prostituáltakat is vittek a  pénzintézet irodáiba mulatozni, ami érthetően igencsak zavarta a női kollégákat.

Ajándékok milliókért

Egy kanadai hedge fund menedzser, Paul Eustace legalább egy éven át csalta a feleségét egy Denise Nadeau nevű 21 éves sztriptíztáncosnővel. Eustace eközben a cége befektetőit is átverte, mivel arra használta a pénzüket, hogy ajándékokat vegyen a szeretőjének. Mégpedig összesen mintegy 1 millió dollár értékben. Az ajándékok között volt mellimplantátum és bermudai nyaralás is. Eustace összesen nagyjából 2 millió dollárt lopott el a befektetőktől.

Végül a férfi bevallotta a tetteit, a cégét pedig bezárta a felügyelet. Eustace egész életére eltiltást kapott a kereskedéstől.

A dubaji keserű "édeshármas"

A történet három főszereplője Danielle Spencer rúdtáncos, Priscilla Ferreira modell, valamint Toby Carroll, a világ egyik legnagyobb bankjának, az HSBC-nek az elemzője.

A hármas minden tagját letartóztatták egy vad dubaji éjszaka után, azonban az eseménysor nem olyan pikáns, mint elsőre tűnik. Az történt ugyanis, hogy Ferreira, aki az ügy idején Toby Carroll barátnője volt, rajtakapta a férfit, hogy megcsalja a rúdtáncosnővel.Ferreira dühében elkezdett törni-zúzni, felborogatni a bútorokat a szállodai szobában, mire rájuk hívták a rendőröket.

Dubajban bukott le a bankár a szeretőjével - börtön lett a végeForrás: AFP/robertharding/Frank Fell

Ez önmagában még nem lett volna olyan súlyos ügy, azonban az Egyesült Arab Emírségekben tiltja a törvény a házasságon kívüli szexuális kapcsolatot, vagyis mindhármukat letartóztatták, és egy hónapot töltöttek bezárva.

Végül aztán mindhárman szabadultak, és a sztori különös fordulata, hogy a két nő össze is barátkozott a börtönben.

A cégvezető, a prostituált és az adókedvezmény

A Tesoro Petroleum nevű olajcég egykori elnöke, Peter Detwiler igen érdekes módját választotta annak, hogy állami adókedvezményt szerezzen magának egy országban. A probléma az volt, hogy Trinidad és Tobago egy olyan új adót tervezett kivetni, amely kedvezőtlenül érintette volna a Tesoro pénzügyi érdekeit.

Ezért Detwiler úgy döntött, szokatlan "tárgyalási technikához" folyamodik, és a későbbi bevallása szerint 3000 dollárért felbérelt egy prostituáltat, hogy a segítségével győzze meg Trinidad és Tobago pénzügyminiszterét az új adó elengedéséről.

Végül az ügy bíróság elé került, és Detwilert számos bűncselekménnyel vádolták meg, beleértve a vesztegetést és a prostitúciós törvények megszegését. Az üzletember meg tudott egyezni a trinidadi állammal, és 2,8 millió dollárt fizetett a vádak elengedéséért.

Öltáncok vagyonokért

Nemcsak a pénzügyi, de a technológiai szektort is elérték a szexbotrányok. Ezek közül egy igazán pikáns példa a Savvis nevű informatikai cég vezérigazgatójának esete. Robert McCormick 2005-ben kényszerült lemondani, miután három társával együtt 2003-ban betért a Scores nevű topless bárba, ahol összehoztak egy 245.000 dolláros (kb. 76 millió forint) számlát. 

Egy cégvezető 76 millió forintos számlát hozott össze egy topless bárbanForrás: Shutterstock

A gond nem önmagában ez volt, hanem az, hogy McCormick nem volt hajlandó kifizetni a számlát az American Expressnek, amiért a vállalat pert indított. A Savvis egyébként kitartott amellett, hogy McCormick csalás áldozata lett, de a cégvezetőnek végül le kellett mondania. McCormick aztán 2005-ben megalapította az Avatara nevű felhőalapú informatikával foglalkozó társaságot.