Rekord összegből öltözhetnek be idén az amerikaiak Halloweenre

Halloween jelmez fiatalok
Vágólapra másolva!
Közeleg a Halloween, és az Egyesült Államokban a lakosság soha nem látott összeget költhet az ünnep idején. A számítások szerint összesen több mint 10 milliárd dollárért vásárolhatnak az amerikaiak különféle édességeket, dekorációkat, valamint jelmezeket.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokban a Halloween általában hatalmas lakossági költekezéssel jár, mivel az emberek nemcsak maguknak és a gyerekeiknek, de a háziállataiknak is vesznek mindenféle különlegességet.
Idén pedig

a lakossági költések minden rekordot megdönthetnek, elérve a 10,14 milliárd dolláros szintet

– írja a USA Today a Nemzeti Kiskereskedelmi Szövetség (National Retail Federation, NFR) számításai alapján. Ez jelentős növekedés lenne a tavalyi 8,05 milliárd dollárhoz képest, bár tavaly a koronavírus-járvány általában is visszafogta az ünnepi kiadásokat.

A számítások szerint egy átlagos amerikai fogyasztó 102,74 dollárt költhet idén jelmezekre, dekorációkra és üdvözlőkártyákra, 10 dollárral többet, mint tavaly.

Az NRF egyébként szeptember első hetében végezte el az éves kutatását, 8061 ember bevonásával.

Rekord összeget költhetnek idén az amerikaiak Halloweenra Forrás: Shutterstock

Az idei kiadások jelentős része jelmezekre mehet (3,32 milliárd dollár), ami 27 százalékkal haladja meg a tavalyi szintet, és csak alig marad el a mindenkori jelmezvásárlási rekordtól, amelyet 2017-ben állítottak be, 3,35 milliárd dollárral.

Ennél csak kicsivel kevesebbet, 3,17 milliárd dollárt költhet az amerikai lakosság dekorációkra, és 3 milliárd dollárt édességekre.

Az NRF kutatása szerint az amerikaiak kétharmada (65 százalék) tervezi megünnepelni a Halloweent ebben az évben, szemben a tavaly mért 58 százalékkal. Az idei arány azonban némileg elmarad a 2019-es 68 százaléktól.

Nem meglepő, hogy a gyerekes családok sokkal nagyobb arányban (82 százalék) terveznek valamilyen formában ünnepelni, mint a gyermektelen családok (55 százalék). A gyerekes háztartások emellett átlagosan 150 dollárt költhetnek idén, szemben a gyermekteleneknél mért 74 dollárral.

Sokan a kisállatok is jelmezbe öltöztetik az ünnep idején Forrás: Shutterstock

A jelmezek azonban nem csupán a gyerekek körében népszerűek. A felnőtteknél a boszorkány-, a vámpír-, valamint a szellemjelmezek a legnépszerűbbek, míg a gyerekek körében Pókember és Batman a legdivatosabb.

Emellett sok amerikai család a háziállatait is beöltözteti az ünnepen. A felmérésben szereplők 20 százaléka készül erre.

A házi kedvencek jelmezbe öltöztetése főleg a fiatal felnőttek (18 és 34 év közöttiek) körében népszerű.

Mindazonáltal az ellátási láncok miatt kialakult áruhiány a halloweeni vásárlásokat is érinti. Az NRF felmérése azt mutatta ki ugyanis, hogy a válaszadó 45 százaléka tervezte már szeptemberben megvenni a szükséges termékeket, míg 39 százalék azt mondta, hogy október első két hetében tervezi a vásárlást. Ez azt jelenti, hogy az amerikaiak már jó előre bevásárolnak október 31-e éjszakájára.