Több éves csúcsokra emelkedett a kőolaj világpiaci ára hétfőn is, mivel nincs jele annak, hogy a nagy gazdaságokat sújtó energiaválság enyhülne a gazdasági fellendülés és a főbb olajkitermelők visszafogott kínálata által jellemezhető környezetben.

Az észak-tengeri Brent ára decemberi szállításra hároméves csúcsra, hordónként 84,26 dollárra (26 ezer 373 forint) kúszott fel. Ennél többet - 86,74 dollárt (26 ezer 523 forint) - legutóbb 2018 októberében kellett fizetni érte. A nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta eddigi napi maximumán 81,56 dollárba (25 ezer 528 forint) került, 2014 októbere óta nem volt ilyen drága. Akkor 92,96 dolláron (29 ezer 96 forint) állt a legerősebb jegyzés.

Az olajárak folyamatosan emelkedtek párhuzamosan azzal, ahogy egyre nőtt a koronavírus-járvány terjedését megfékező oltottsági arány szerte a világban, ugyanis a szigorú előírások lazítása támogatta a gazdaságok talpra állását. A Brent ára zsinórban öt hete, a WTI-é pedig hét hete emelkedik. Csak a múlt héten a Brent közel 4 százalékkal, a WTI pedig 4,6 százalékkal drágult.

Tengeri olajfúró platformForrás: 123rf.com

A szén és a gáz ára még erőteljesebben emelkedett, ami a kőolajat vonzóbbá teszi az energiahordozók között, így ez a tényező is felfelé húzza az olajárakat. A magasabb inflációs várakozások ugyancsak az olajárak emelkedő tendenciáját támasztják alá.A világot sújtó energiaválság a fűtési igény növekedésével nehéz telet okozhat az északi féltekén. Az alapkezelők a múlt héten tovább növelték az amerikai nyersolaj határidős és opciós ügyleteiben az árak emelkedésére játszó pozícióikat.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és a kartellen kívüli nagy olajtermelők informális szövetsége, az OPEC+ csoport egy hete úgy döntött, hogy az eredetileg is tervezett napi 400 ezer hordóval emelik a havi termelési kvótát novemberben. A júliusi megállapodás értelmében az OPEC+ legalább 2022 áprilisáig fogja havonta napi 400 ezer hordóval emelni kitermelését.

IllusztrációForrás: Shutterstock

Ázsia után az európai kereskedésben is folyamatosan kúsztak felfelé az olajárak délelőtt, újabb és újabb rekordokat döntöttek.Délelőtt 11 óra körül a decemberi határidős jegyzésekben az északi-tengeri Brent hordónkénti ára 1,77 dolláros (554 forint), 2,15 százalékos pluszban, 84,16 dolláron (26 ezer 342 forint) állt az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében, mindössze tíz centre eddigi napi maximumától.
A New York-i árupiacon a WTI amerikai könnyűolajfajta novemberi szállításra hordónként 81,50 dollárba (25 ezer 509 forint) került, 2,15 dollárral (785 forint), 2,71 százalékkal nőtt az ár, ez hat centtel kisebb az eddigi napi maximumnál.