A 2022 végéig igényelhető otthonfelújítási támogatás a lámpák, világítótestek beépítését vagy cseréjét is lehetővé teszi 50 százalékos kedvezménnyel. Az Ingatlanbazár utánajárt: a korszerű, modern LED-világítás kialakítása bőven belefér a maximum 3 millió forintos keretbe.

A világítási rendszer modernizálására is felhasználható állami támogatás beltéri világítás korszerűsítésére vonatkozik. Villanykapcsolók és -dugaljak kialakítását, cseréjét, valamint lámpák, világítótestek beépítését és cseréjét jelenti. Kültéri lámpatestre – beleértve a térkőbe épített világítást is – nem nyújtható be a kérelem – áll az ingatlanbazar.hu cikkében. Arra kell figyelni, hogy az anyagköltség és a munkadíj külön-külön nem haladhatja meg a 1,5 millió forintot.

Képünk illusztrációForrás: Ingatlanbazár

Az okosvilágításé a jövő

Korszerűsítéskor a hagyományos lámpák mellett érdemes okosvilágításban is gondolkodni. Mert ezt messzemenőleg a család szokásaihoz, életviteléhez tervezték, ráadásul energiatakarékos megoldás.
– Mobilos appokkal, vezeték nélküli távirányítókkal, programozható mozgásérzékelőkkel vezérelhető lámpák, lámparendszerek bel- és kültéri alkalmazását nevezik okosvilágítási rendszereknek – mondja Dorogi Kinga, a Ledium Kft. irodavezetője.

A LED-világítástechnikának köszönhetően olyan egyedi megoldásokat vethetünk be. Amelytől nemcsak saját komfortérzetünk ugrik meg, de élménnyé varázsolhatjuk vele az egész család hétköznapjait, házibulijait. Sőt, az ingatlanbazar.hu megtudta, okosvilágítással nyaralás alatt még a betörőket is megtéveszthetjük! A programozható időzítéssel felkapcsolódó lámpafény távol tartja otthonától a betolakodókat.

Világítás extrákkal

Biztosan nem marad felkapcsolva a villany a konyhában, mert a beépített mozgásérzékelőnek köszönhetően a munkafénynek használt LED-világítás 2 perc után lekapcsol. De a programozható időzítésnek hála akkor is felkapcsolódhatnak a lámpák, ha nem vagyunk otthon. Az éjszakai automata „botorkáló" folyosói fény, a romantikus hálószobai hangulat, a nappaliban zajló, meghitt esti beszélgetésekhez igazítható világítás fontos kellékei a kényelemérzetnek.

A játékfüggők beállíthatják, hogy a világítás szinkronban legyen a játék színeivel és fényeivel. Sőt, a nappali világításának színei is változhatnak az éppen képernyőn lévő filmmel egyszerre!

Képünk illusztrációForrás: Ingatlanbazár

Utólagos okosítás

Jó hír, hogy a meglévő csillárokat is lehet „okosítani". Nem kell feltétlenül megvenni a kész gyári megoldásokat, hanem a meglévő mennyezeti vagy fali lámpánkból is varázsolhatunk bárhonnan vezérelhető okosvilágítást a cserélhető E27, E14 vagy GU10 foglalatú LED-fényforrásokkal. Az egyszerűen szabályozhatótól a bármilyen fehér vagy színes fényt előállító okoségő a modern világítás kulcsa. E termékekre a gyártók 2–5 év garanciát adnak - tájékoztatta az Ingatlanbazárt Dorogi Kinga.

Érdemes segítséget kérni a szakértőktől, akik segítenek a megfelelő lámpák kiválasztásában, hiszen nemcsak a design számít, hanem a megfelelő fényintenzitás és színhőmérséklet is. Más fényhatásra van szükség a nappaliban, másra egy hálóban vagy egy dolgozószobában.